2023.01.28
Károly, Karola
Kezdőlap Belföld 36 millióért árverezték el a meggyilkolt Szilágyi István horrorházát

36 millióért árverezték el a meggyilkolt Szilágyi István horrorházát

Véget ért a licit, elárverezték a 2020-ban elhunyt Szilágyi István házát, amelyen több tízmilliós adósság volt. A színművész halála után az ingatlant fia, Péter örökölte, ám mivel az már végrehajtás alatt állt, ő pedig börtönben van, a bank licitet indított, amely alig fél óra alatt le is zárult.

Az ország Lópici Gáspárja és felesége, a szobrászművész Humenyánszky Jolán évekkel ezelőtt vettek fel hitelt, amit nem tudtak fizetni, így az hamar közel 30 milliós jelzáloggá nőtte ki magát. Az adósság a XVII. kerületi családi házukat terhelte, ami égrehajtás alá került. Miután a színművész életét a fia oltotta ki, majd rá egy évre az özvegy, Humenyánszky Jolán is elhunyt, az ingatlant az adóssággal együtt Péter örökölte. Őt viszont Szilágyi meggyilkolásáért novemberben másodfokon is életfogytiglani börtönre ítélték, így nincs esélye rendezni az adósságot.

Mint arról már beszámoltunk, a végrehajtó nemrég árverést indított a házért, ami a napokban volt esedékes. A licit hamar le is zajlott – erre olvasóriporterünk, László hívta fel a figyelmet, akinek a szemfülességéért jár a 10 ezer forint –, mert bár a ház romos, a telek önmagában sokat ér, hiszen a kerület egyik legszebb környékén található. A kikiáltási ár 27 millió forint volt, a licitlépcső pedig 270 ezer forint. Többen is harcba szálltak az ingatlanért, ami végül 36 millió forintért kelt el. Az új tulajdonosnak pedig záros határidőn belül ki kell fizetnie az összeget.

– Ilyenkor a végrehajtó felkeresi az licitnyertes személyt, majd megad neki egy időpontot, hogy meddig kell átadnia vagy elutalnia a pénzt. Ez a határidő viszonylag rövid szokott lenni, pár hét, de az sem ritka, hogy csak pár nap. A lényeg, hogy a bank minél előbb a pénzéhez juthasson – magyarázta Balogh László ingatlanszakértő.

– Az összegből természetesen levonják azt a 10 százalékos előleget, amit az árverés előtt minden licitálónak el kellett utalnia, a többi résztvevő pedig visszakapja ezt a pénzt – tette hozzá a szakértő, aki szerint a 36 millió nagyon jutányos ár volt, szerinte a telek önmagában ennél jóval többet is érhetne.

Az eladásnak a legjobban talán az ingatlan szomszédai örülhetnek, a környéken lakók ugyanis az elmúlt években rengeteg bejelentést tettek a helyi önkormányzathoz az elhanyagolt ingatlan miatt. Egymás között csak horror- és szellemházként emlegették.