2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld 3 nap után találtak rá a halott lakóra egy hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakóparkban

3 nap után találtak rá a halott lakóra egy hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakóparkban

Három nap után találtak rá egy 94 éves férfire a hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakóparkban, Márki-Zay Péter is megszólalt az ügyben.

Meghalt egy 94 éves bácsi a hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakóparkban. A férfit csak három nappal a halála után találták meg. Az ügyben most belső vizsgálatot is indítottak – számolt be róla a Délmagyar.

– Valóban elhunyt a nyugdíjas lakóparkban egy idős férfi, amelyről csak utólag szerzett tudomást a személyzet. A lakóparkban 24 órás nővérfelügyelet áll rendelkezésre, ezen felül minden bent lakó számára – aki igényelte – már több mint egy éve biztosított az üzemeltető segélyhívó készülék, amelynek a havi díját egy éven keresztül az üzemeltető fizette. Természetesen indítottunk az ügyben belső vizsgálatot, amely jelenleg is folyamatban van – nyilatkozta a lapnak a Működtető- és Szolgáltató Zrt. (HMSZ Zrt.) vezérigazgatóját, Katona Antal.

Márki-Zay Péter az üggyel kapcsolatban kedd est jelentkezett egy videóban Facebook-oldalán, amelyben elmondta, hogy a 20 évvel ezelőtti szabályok a hibásak a sajnálatos halálesetért.

– Kivizsgáltuk, mi történt és ez hogyan lehetséges. Azt találtuk, hogy a 20 éve működő lakóparkban eddig semmilyen automatizmus nem működött arra, hogy mindennap ellenőrizzék a lakók állapotát, hogylétét. A nyugdíjas lakópark egyébként nem idősek otthona, nem egészségügyi intézmény, hanem egy zárt lakóközösség, ahol magukat ellátni képes idősek és akár fiatal nyugdíjasok lakhatnak, akik nem rendszeres gondozásra szoruló emberek – mondta Márki-Zay Péter.

Az ügy miatt most három intézkedés is történik: a nyugdíjas lakóparknak 2023. szeptember 15-tól új vezetője lesz, aztán – az elmúlt húsz év gyakorlatától eltérően – a lakópark munkatársai minden nap felveszik a kapcsolatot a lakókkal, emellett újraindítják a 2022-es segélyhívó programot, amelyben egyszerűen kezelhető vészjelzőt kaphatnak az azt igénylők.

A lap azonban arról is beszámolt, hogy az elmúlt egy hétben nem a 94 éves bácsi esete volt az egyetlen. Pár napja egy 81 éves férfi is meghalt, akire órákkal a halála után a privát gondozói találtak rá, nem pedig a lakópark dolgozói.