2023.09.27
Adalbert
Kezdőlap Belföld 18 év után kapták el a férfit, aki megölte saját újszülött csecsemőjét

18 év után kapták el a férfit, aki megölte saját újszülött csecsemőjét

Akár meg is úszhatta volna saját újszülöttjének megölését az a most 62 éves férfi, aki 2004-ben egy szeméttelepen magára hagyott egy újszülöttet, saját kisfiát, mivel az ügy 2024-ben elévült volna.

„Meghalsz, ha valakinek beszélsz a gyerekről!” Ezzel fenyegette meg élettársát Péteriben S. József tizennyolc évvel ezelőtt, amikor a nő az éjszaka közepén egy kisfiúnak adott életet. A férfi nejlonzacskóba csomagolva kitette a szemétbe az újszülöttet, akinek a holttestét a Pest megyei község szeméttelepén guberálók találták meg.

Miután az esetet jelezték a rendőröknek, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt elrendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az újszülött halálát a kihűlés és fulladás okozta. Hogy ki és miért hagyta magára a babát a szemétbányában, nem tudták a rendőrök kideríteni, ezért a nyomozást 2004. november 23-án felfüggesztették.

Az ügyet 2020-ban újra elővette a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya, és a korábbihoz képest eredménnyel. Mint a rendőrségi sajtótájékoztatón dr. Petőfi Attila vezérőrnagy elmondta, azzal kezdték a vizsgálatot, hogy számba vették azokat a szülőképes nőket, akik 2004. január 1. és december 31. között Péteriben hány szülőképes nő élt. Összesen 440 asszony!

Innen szűkítették tovább a kört. Mindenkit meghallgatva 55 olyan nő maradt, aki szóba jöhetett a csecsemő anyjaként. Az adatgyűjtés és a beszerzett DNS-minták után az eredményeket anyasági vizsgálat céljából a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Genetikai Intézetének küldtük meg elemzésre. A szakvélemény kihozta, hogy már az első körben látókörbe került, egy jelenleg 48 éves péteri nő volt a gyermek biológiai édesanyja.

Az asszony elismerte, hogy 2004. szeptember 23-án éjjel egy kisfiúnak adott életet a családi házukban. Ott élt együtt a korábbi házasságaiból származó öt gyermekével és akkori férjével. Vallomásában elmondta, hogy nem tapasztalt magán terhességi jeleket, amiatt a szülés is váratlanul érte. Akkori férje, S. József szintén megdöbbent a nem várt eseményen. A házastársak között a kisfiú érkezése miatt heves vita tört ki.

A kicsi harmadik közös gyerekük volt, mivel korábban ikreik születtek, továbbá közösen nevelték a nő előző házasságából született három gyermekét. Kapcsolatuk megromlott, a férje féltékeny volt, többször megverte, lelki és fizikai terrorban tartotta. A veszekedés után a férj eltűnt a házból a gyermekkel együtt.

Az asszony megpróbálta csendesíteni a férfit és kérte, hogy hívjon mentőt, majd ezt követően elment tisztálkodni a fürdőszobába. Ekkor a férfi egy paplanhuzatba tekerte az újszülöttet, majd kivitte az utcára, ahol egy műanyag szemeteszsákba is beletette. Ezután, mivel az utcában éppen lomtalanítás volt, az egyik hulladékkupacba rejtette a zsákot.

Visszatérve a házba nem mondta el a nőnek, hogy mit csinált, de megfenyegette, hogy ha bárkinek szól a gyermekről, akkor őt megöli. Az újszülött élettelen testét még ugyanezen a napon, Péteri külterületén található szeméttelepen, hasznosítható dolgok után kutató személyek találták meg.

Mint kiderült, S. József több réteg textíliába, majd egy nejlonzacskóba csomagolta a csecsemőt, és kitette a ház elé a lomtalanításra ítélt holmik közé. Aznap három körben vitték el a hulladékot a házak elől, vélhetően a második etapban szállították el az élve született csecsemőt is a szeméttel együtt. A férj, mint aki „jól végezte dolgát”, visszatért, és halállal fenyegette a nőt, ha a történtekről bárkinek beszél.

Az asszony annyira félt a férfi haragjától – mint a rendőröknek elmondta –, hogy eszébe sem jutott beszélni a történtekről az eltelt tizennyolc év alatt. Még annak ellenére sem, hogy a házaspár azóta azóta elvált. A nyomozók a 2020-ban biztonsági őrként dolgozó férfit elfogása után emberölés minősített esetével meggyanúsították. S. József mindent tagadott. Ha a férfit nem kapják el, akkor talán még meg is úszhatta volna, mert büntethetősége négy évvel később elévült volna.

A tárgyalás tavaly májusban kezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken, és a lapunknak adott tájékoztatás alapján ítélet még nem született benne. S. József 10 évtől 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.