2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Belföld 15 vármegyére adtak ki riasztást: bárhol leszakadhat az ég

15 vármegyére adtak ki riasztást: bárhol leszakadhat az ég

Ma a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan – kisebb számban északon – pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26-31, késő este 18-24 fok között között alakul.

Figyelmeztetést több vármegyére is kiadtak: Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben számíthatunk kipattanó zivatarokra..

Ezek az előrejelzés szerint elszórtan fordulhatnak elő, legkisebb eséllyel az északi megyékben. Az erősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt általában 10-25 mm), elsősorban délnyugaton felhőszakadás (> 25-30 mm) is kísérheti, valamint átmeneti viharos széllökés (> 60-70 km/h), illetve jégeső (1-2 cm-t nem meghaladó átmérő) is előfordulhat a környezetükben. Az esti órákban csökken a zivatarok száma, de azok várhatóan csak az éjféli órákat követően szűnnek meg a déli, délkeleti országrészben – írják a met.hu oldalán.

Szombaton napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9-15 fok között alakul, de a szélvédett északkeleti helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21-26 fok között valószínű.

Vasárnap gomoly- és fátyolfelhőkre számíthatunk, helyenként meg is vastagodhat a felhőzet, s záporeső, zivatar is előfordulhat, átmeneti szélerősödéssel. A hajnali 6-14 fokról 22-28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.