KezdőlapBelföldBukhatja a jogosítványát sokezer magyar idős?

Bukhatja a jogosítványát sokezer magyar idős?

Újra fellángolt a vita arról, kell-e szigorítani az idősek jogsihosszabbításának feltételein. 

Az utóbbi napokban újra heves vita bontakozott ki arról, hogy szükség van-e szigorúbb szabályozásra az idősek jogosítványhosszabbításával kapcsolatban. Az indulatokat a hét elején az robbantotta ki, hogy Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője arról beszélt: a magyar szabályozás nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csupán orvosi vizsgálatok alapján kellene megítélni. Hozzátette, jelenleg Magyarországon az orvosok döntik el, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, ám ez sok esetben nem elegendő – írta a Pénzcentrum.

Az orvos a rendelőben csupán az alapvető fizikai állapotot tudja megvizsgálni, de nem látja, hogyan vezet az illető a forgalomban. Ezért fontos lenne közlekedési szakemberek bevonása, akik akár egy rövid, 20 perces felmérés alapján meg tudnák állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a biztonságos közlekedésre – magyarázta.

Számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak az idősebb sofőrök vezetési engedélyeinek meghosszabbításakor – fogalmazott, például van, ahol a 70 év feletti sofőröknek külön engedélyt kell kiállíttatniuk a vezetéshez. A vita nem újkeletű a témában: egyes szakértők és közlekedésbiztonsági szervezetek azt állítják, hogy az életkor előrehaladtával csökken a vezetési képesség, például a reakcióidő, a látás és a hallás romolhat, ami növelheti a balesetek kockázatát.

Ők azt javasolják, hogy az idősebb sofőrök esetében rendszeresebb és alaposabb orvosi vizsgálatokat vezessenek be, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy képesek-e biztonságosan közlekedni az utakon, és sok esetben egy „emlékeztető” képzés is indokolt lehet.