KezdőlapCímlapAz izraeliek leszámoltak a tavaly október 7-i támadás szervezőjével

Az izraeliek leszámoltak a tavaly október 7-i támadás szervezőjével

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér megölését

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték. Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. Az izraeli szakértők a fogak alapján gyorsan és pontosan tudnak dönteni, az eljárást a háború során többször alkalmazták.

A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de a 13-as kereskedelmi televízióban megszólított szakemberek szerint ez már inkább csak formális kérdés, gyakorlatilag bizonyosak Jahja esz-Szinvár megölésében.

Herci Halevi vezérkari főnök és a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot vezető Ronan Bar ellátogatott ahhoz az épülethez, ahol a Hamász vezetőjével végeztek, és ott kijelentették, hogy megfizetett tetteiért, üldözöttként, legyőzve fejezte be életét.

„Szinvár az október 7-i merénylet kiagyalója, évek óta felelős felelős izraeli civilek és más országok állampolgárai elleni szörnyű terrorcselekményekért, valamint ártatlan emberek ezreinek meggyilkolásáért” – mondta Jicak Hercog államelnök.

Iszrael Katz külügyminiszter a világ több tucat külügyminiszteréhez intézett üzenetében első izraeli tisztségviselőként erősítette meg a Hamász vezér halálát. „Az október 7-i mészárlásért és atrocitásokért felelős Jahja esz-Szinvár tömeggyilkost ma megölték az IDF katonái. Ez Izrael számára nagy katonai és erkölcsi vívmány, és az egész szabad világ győzelme az Irán által vezetett radikális iszlám gonosz tengelye ellen” – mondta.

Joáv Galant védelmi miniszter felszólította a Hamász fegyvereseit, hogy engedjék szabadon a túszokat és adják meg magukat. „Jahja esz-Szinvár likvidálása szerinte egyértelmű üzenet a gázaiaknak is. Eljött a vég annak az embernek, aki katasztrófát és halált hozott a Gázai övezetbe, aki szenvedést okozott gyilkos cselekedeteivel.

„Izraelnek élnie kell a lehetőséggel, hogy határozott lépést tegyen a túszokért. Törekedjünk egy átfogó megállapodásra, és kínáljunk pénzjutalmat és biztonságos odajutást mindenkinek, aki túszokat hoz csapatainkhoz” – írta az X-en Jaír Lapid Szinvár megölésének hírére.