KezdőlapBelföldNAV: januártól változik a járulékfizetés

NAV: januártól változik a járulékfizetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közzétette tájékoztatóját a 2025. január 1-jétől fizetendő járulékokról.

A biztosítottak két fő járulékot kötelesek fizetni: a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot, valamint bizonyos esetekben a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. Ez utóbbi kizárólag az álláskeresési támogatásban részesülőkre és az egyházi jogi személyekre vonatkozik, az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személyek után. Fontos megjegyezni, hogy ez a járulékfizetési rendszer már 2020. július 1. óta érvényben van, felváltva a korábbi, összetettebb struktúrát.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék tekintetében változás lép életbe – a NAV közleménye szerint 2025 januárjától ez az összeg napi 390 forintra, illetve havi 11 800 forintra emelkedik. Ez napi szinten 10 forintos, havi viszonylatban pedig 500 forintos növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest – írta meg a 24.hu.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek biztosítotti jogviszonnyal. Ebbe a kategóriába tartoznak azok, akiknek nincs munkaviszonyuk, nem folytatnak egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet, nem minősülnek biztosított őstermelőnek, nem részesülnek álláskeresési támogatásban, és egyéb módon sem jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére.