KezdőlapBelföldMa ünneplik a Tojás Világnapját! Lájkolnál egy jó kis buggyantott tojást?

Ma ünneplik a Tojás Világnapját! Lájkolnál egy jó kis buggyantott tojást?

Idén október 11-én, pénteken van a Tojás Nemzetközi Világnapja, jár is az ünneplés, hiszen nincs is még egy ennyire tápanyagokban komplex, fehérjeforrásként az emberi fogyasztásra szabott élelmiszer.

Az emberi szervezet számára teljesen máshogy hasznosul egy gramm tojásfehérje, tejfehérje vagy húsfehérje, mint mondjuk az ezzel megegyező tömegű gabonafehérje. Ráadásul az állati eredetű fehérjeforrásokban általában a jó minőségű proteinek sokkal koncentráltabban vannak jelen, mint a növényiekben, így az emberi test egészségének, izomműködésének fenntartásához sokkal kevesebb étel elfogyasztása is elegendő a belőlük készült ételekből. És az állati eredetű termékek királya a tojás!

„A természetes fehérjeforrások közül a tojásfehérje és az anyatej a legkedvezőbb összetételű az emberi szervezet számára. Az ezekben megfelelő arányban és mennyiségben megtalálható esszenciális aminosavak a fehérjetartalmuk gyakorlatilag teljes felhasználhatóságát lehetővé teszi. Nem sokkal maradnak el tőlük a halak, a húsok vagy éppen a tejtermékek, azonban a növényi, és főleg a nem megfelelően kombiált növényi fehérjeforrások hasznosulása már sokkal kedvezőtlenebb.” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.

A megfelelő minőségű fehérjebevitel mindenki számára fontos, azonban még nagyobb odafigyelést igényel a legfiatalabbak és legidősebbek körében. A szervezet fejlődési szakaszában nagy mértékben befolyásolja mennyire leszünk fitt, egészséges emberek. Időskorban, különösen akkor, amikor a megfelelő ételmennyiség elfogyasztása sem mindenki számára egyszerű feladat, az izomzat megtartása miatt különösen fontosak a megfelelő fehérjeforrásokat tartalmazó ételek.

Na de mi a helyzet a tojásból készült tojástermékekkel, mint a tojáslé, a tojáspor, az egyre népszerűbb, tojásfehérjéből készülő ToTu termékcsalád?

„A tojás és a tojástermékek ugyanis szerves egységet alkotnak. A modernkori élelmezés elképzelhetetlen az egyszerűen felhasználható, biztonságos tojástermékek nélkül, mint amilyenek a héjtól elválasztott hőkezelt „tojásbelső”, azaz tojáslé, vagy a héjától megtisztított főtt tojás. Azonban számos technológiában nincs lehetőség sem a friss tojás, sem a hűtést igénylő tojáslé felhasználására. Számukra készülnek a hűtést nem igénylő, a minőségét három évig is megőrző tojáspor termékek. Ráadásul por formában a magyar tojások a világ bármelyik pontjára eljuthatnak, legyen szó akár Ázsiáról vagy Afrikáról.” – mondta el Dr. Németh Csaba.