KezdőlapCímlapOroszország kőkeményen beleállt Izraelbe

Oroszország kőkeményen beleállt Izraelbe

Vajon mire készülhet Moszkva a Közel-Keleten?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgősen lépnie kell, hogy megállítsa Izrael katonai akcióit – jelentette ki Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője. A diplomata szerint a közel-keleti helyzet kiéleződéséért egyértelműen Izrael felelős, különös tekintettel a Hezbollah vezetőjének meggyilkolására.

Nebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsának közel-keleti válsággal foglalkozó ülésén úgy nyilatkozott, hogy Hasszan Naszrallah meggyilkolása katasztrofális következményekkel járhat nemcsak Libanon, hanem az egész régió számára – számolt be minderről az atv.hu. 

Szerinte az izraeli vezetés tudatában volt ennek, mégis szándékosan választotta az eszkaláció útját. Az orosz diplomata hozzátette, hogy Izrael teljes felelősséget visel a további konfliktusokért és azok hatásaiért, beleértve a saját lakossága biztonságát is.

Nebenzja hangsúlyozta, hogy a Biztonsági Tanácsnak az ENSZ mandátuma alapján kötelessége nyomást gyakorolni Izraelre, hogy az azonnal hagyjon fel az ellenségeskedésekkel. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy minden érintett félnek törekednie kell a politikai és diplomáciai rendezés feltételeinek megteremtésére. Ebben a kontextusban pozitívan értékelte Irán jelzését, miszerint nem kívánja tovább élezni a konfliktust.