KezdőlapCímlapEgyre több izraeli katona veszíti el az életét Libanonban

Egyre több izraeli katona veszíti el az életét Libanonban

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban.

Izrael csütörtök kora reggel bombázta Bejrút belvárosát, legalább hatan haltak meg a támadásban. Szemtanúk hatalmas robbanásról számoltak be, mely a libanoni főváros központi részén történt, a parlament közelében.

Hat halott mellett további heten megsérültek − közölte a libanoni egészségügyi minisztérium. „Ketten azonnal, később többen a sérüléseik következtében a kórházban haltak meg, de több sebesültet is ápolnak” − tájékoztatott az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Libanonban az izraeli hadsereg a határt átlépve hajnalban indított „korlátozott hadműveletet” a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy a Hezbollah ne támadhassa az észak-izraeli településeket, és azok közel egy éve kitelepített lakói visszatérhessenek otthonaikba. A közlések szerint Libanonból szerdán is folyamatosan lőtték Izrael északi határvidékét. Egy becsapódott lövedék tüzet okozott Hanita kibucban, és megfékezése órákig tarthat a tűzoltók szerint.

A huszonkét éves, Modiinban élő Éjtan Jichák Oszter kommandós százados halálát már szerdán kora délután bejelentették. Kora estére pedig a hadsereg közlése szerint nyolcra nőtt a Dél-Libanonban, a Hezbollah fegyveresei ellen folytatott tűzharcban, a korlátozott szárazföldi hadműveletben meghalt katonák száma. Mindannyian 21-23 évesek voltak. Tavaly október 7. óta, amikor a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadást hajtott végre Izrael ellen, 716 izraeli katona esett el, közülük 346-an a Hamász irányította Gázai övezetben, az ott indított szárazföldi harcokban.