KezdőlapBelföldHavonta 187 ezer forintos albérlet támogatás jár minden magyarnak – Mutatjuk a...

Havonta 187 ezer forintos albérlet támogatás jár minden magyarnak – Mutatjuk a feltételeket

2024. március óta lehetősége van a regisztrált álláskeresőknek lakhatási  támogatás igénylésére, és a program már csak néhány hónapig tart.

Továbbra is kihívás megfizethető árú albérletet találnia a lakáskeresőknek. A budapesti kiadó lakások átlagos havi díja 250 ezer forint, a téglalakások pedig már átlépték a negyedmilliós küszöböt is. Extrém drága albérletek vannak a piacon a vidéki megyei jogú városokban is: Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron is meghaladták a 200 ezer forintot a bérleti díjak – írta a Pénzcentrum.

2024 tavaszán jelentette be a kormány, hogy új támogatással segíti az albérlethez jutást, az egyre súlyosbodó lakhatási problémák enyhítésének és a foglalkoztatási szerkezetalakítás elősegítésének céljával.

Az albérlet támogatást regisztrált álláskeresők vehetik igénybe, ha új munkahelyet találnak. A március 18-tól igényelhető albérlet támogatás összege havonta 186 760 forint lehet és fél éves időszakra igényelhető. Mivel az albérlet támogatás jelenlegi formájában már csak néhány hónapig, december 31-ig érhető el, ezért megmutatjuk a legfontosabb információkat a sikeres pályázáshoz.

Az albérlet támogatást az éppen munkába álló regisztrált álláskeresők igényelhetik, ha

  • a foglalkoztatási és bérleti jogviszony kezdetének napjáig benyújtják a kérelmet,
  • legalább egy hónapja álláskeresőként vannak nyilvántartva,
  • legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidejű foglalkoztatási jogviszonyt létesítenek,
  • a lakóhelyétől legalább 60 kilométerre lévő településen található a munkavégzés helye,
  • a foglalkoztatási jogviszonyból származó rendszeres, havi, munkaszerződés szerinti munkabére nem haladja meg a 700 ezer forintos összeget.

Fontos, hogy ha a bérleti szerződésben szereplő havi bérleti díj kevesebb, mint a havonta nyújtható albérlet támogatás, akkor maximum a szerződéses havi díj ősszegéig ítélhető meg az albérlet támogatás. Az albérlet támogatás kizárólag belföldön végzett munkára vonatkozóan, belföldi ingatlanra kérhető.