KezdőlapCímlapRakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah

Rakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah

Négy hullámban több mint száz rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi részére Haifáig, melyek többfelé személyi sérüléseket okoztak az égből lezuhanó ellenrakéta-töredékek és a becsapódások miatt, és károkat okoztak járművekben, épületekben is.

A légvédelmi riasztások éjjel egykor kezdődtek, és reggel hétig tartottak. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője reggel azt jelentette, hogy elfogták a Libanonból az ország északi részén fekvő civil településekre irányzott lövedékeket. Hangsúlyozták, hogy továbbra is támadják a Hezbollah libanoni célpontjait, és ezen támadások száma várhatóan növekedni fog.

A Hezbollah magára vállalta a rakéták és drónok indítását, s bejelentette, hogy ez volt az első válasz a személyhívókkal és rádió adó-vevő készülékekkel elkövetett támadásokra. Két, Irakból Izrael déli részére lőtt rakétát is elfogott az izraeli légvédelem. A rakéták Galileát és a Haifától keletre fekvő Jezréel-völgyét célozták meg, több tucatot lőttek ki a légierő ott található Ramat-David bázisa ellen.

A polgári védelem bejelentette, hogy hétfő estig tanítási szünetet rendeltek el Haifától északra, s a biztonsági helyzet miatt gyülekezési tilalom lépett életbe: nyílt területen legfeljebb százan, zárt helyen tízen tartózkodhatnak együtt. Haifa önkormányzata törölt minden sport- és kulturális tevékenységet intézményeiben. Mindenkinek az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.