KezdőlapCímlapMennyi gyümölcsöt ehetünk, ha diétázunk? Mutatjuk!

Mennyi gyümölcsöt ehetünk, ha diétázunk? Mutatjuk!

Ha mérték nélkül fogyasztunk gyümölcsöt, vagy egyszerre nagy mennyiséget eszünk belőle, illetve az étkezések között is folyamatosan nassoljuk, akkor a vércukor- és inzulinszintünket folyamatosan magasan tartjuk.

A gyümölcsökben található legfőbb tápanyag a szénhidrát: szacharóz (répacukor), glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor), amelyek kémiailag az egyszerű cukrok közé tartozó szénhidrátok, és cukoralkoholokat tartalmaznak. Az egyszerű cukrokat elfogyasztás után a szervezet könnyen és hamar fel tudja venni, így gyorsan a véráramba kerülnek. A glükóz a vércukorszintet hirtelen emeli meg, azonban csak rövid időre biztosít energiát. A gyümölcsfogyasztás után tehát a vércukorszint hamar újra visszaesik, amitől újra megéhezhetünk, ami még egészséges anyagcsere mellett is fokozza a túlevés kockázatát.

Ha mérték nélkül fogyasztunk gyümölcsöt, vagy egyszerre nagy mennyiséget eszünk belőle, illetve az étkezések között is folyamatosan nassoljuk, akkor a vércukor- és inzulinszintünket folyamatosan magasan tartjuk, és jelentős mennyiségű szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe. 

A gyorsan felszívódó szénhidrátok túlzott bevitele pedig hízáshoz is vezethet, miközben a fogyást éppen a gyümölcsöktől reméljük. Tehát a gyümölcsfogyasztás belefér a diétába, ajánlott és kell is gyümölcsöt enni, de ebben is fontos a mértéktartás.

Érdemes tudni azt is, hogy az érettebb, esetleg túlérett gyümölcs mindig magasabb cukortartalommal bír, és a felszívódása is gyorsabb.

Törekedjünk arra, hogy friss gyümölcsöket együnk, és ne feldolgozott formában vigyük be a szervezetünkbe a gyümölcsöket, mert azok gyorsabban emelik a vércukorszintet, tartalmazhatnak tartósítószert és akár rejtett cukrokat is.

A friss gyümölcsöket részesítsük előnyben az aszalt gyümölcsökkel szemben is, ugyanis utóbbiak magas cukortartalmúak, és könnyű többet enni belőlük a kelleténél, ami által túl sok szénhidrátot és energiát viszünk be a szervezetünkbe. Az aszalt gyümölcsöket inkább ételkészítéshez használjuk fel természetes édesítőszerként, ízesítőként.

A következő gyümölcsöket csak mértékkel fogyaszd, ha fogyni szeretnél, ugyanis igen magas a cukortartalmuk:

görögdinnye
sárgadinnye
szőlő
banán
eper
ananász
őszibarack
szilva

Indirekt/noklapja.hu