KezdőlapBelföldItt tartunk! Rengeteg iskolát árulnak potom pénzért Magyarországon

Itt tartunk! Rengeteg iskolát árulnak potom pénzért Magyarországon

Aki szeretne egy renoválás, csinosítás után, a megfelelő funkciókkal ellátott iskolát nyitni, az országszerte most több mint 20 ingatlan közül is válogathat.

Jelenleg az ingatlan.com kínálatában 24 iskola érhető el. A legolcsóbb ezek közül egy 65 négyzetméteres ingatlan Konyáron, Hajdú-Bihar vármegyében. A leírás szerint a 7,20 millió forintos régi típusú épület pillanatnyilag imaházként működik, de lakóépületként és üzlethelyiségként is megállja a helyét. Falazata tégla és vályog vegyesen, fa nyílászárókkal. A házban kettő gázkonvektorral fűthető helyiség van.

Egy teljes komplexum vásárolható 1,22 milliárd forintért Kecelen, Bács-Kiskun vármegyében, ahol a 10000 négyzetméteres épületegyüttes oktatási központként, szálláshelyként azonnal tovább üzemeltethető. A legdrágább eladó iskolát bemutató szöveg alapján az egykori oktatási központ több önálló funkciójú épületből áll, egy 2 hektáros földterületen.

A legtöbb ajánlatban több hasznosítási lehetőséget is javasolnak az új tulajdonosnak. Az iskola kategóriájú eladó épületek sorsáról Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét kérdezte a Pénzcentrum, aki elmondta, hogy ezek az ingatlanok meglehetősen speciálisak, ezért egy lakásnál jóval több időt vesz igénybe az értékesítésük.

Átlagosan 210 nap alatt találnak gazdára az eladó iskolák. Aki viszont rábukkan „álmai iskolájára” az duplán jól jár, ugyanis gyakran a vevők is valamilyen oktatási funkcióra hasznosítanák ezeket az eladó épületeket. Mivel eladó iskolákról van szó, ezért az új tulajdonosoknak sok esetben nem kell azzal bajlódnia, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó előírásoknak megfelelően alakítsák át a megvett ingatlant. Természetesen ráncfelvarrás, felújítás a legtöbb esetben megtörténik, de maga az ingatlan teljes átalakításától általában megmenekül az új tulajdonos.”

Az ingatlan.com kínálatában szereplő iskolák többsége is kisebb településeken vagy nagyobb városok vonzáskörzetében található. Balogh László szerint jó eséllyel a megfelelő állapotú épületeknél az új tulajdonos is élhet a már kialakított funkciók adta lehetőségekkel és oktatási célra hasznosíthatja az ingatlant. Ha pedig ez valóban így van, akkor talán ezzel a 24 iskolával majd nem kell tovább csökkennie a hazai iskolák számának.