KezdőlapBelföldBudapest felé közeledik az évtized árvize

Budapest felé közeledik az évtized árvize

Az előrejelzések szerint az idei árhullám a 2013-as nagy árvízzel vetekedhet, a legtöbb településen jövő héten várható a Duna tetőzése.

Leányfalun több tucat önkéntes tölti a homokzsákokat a segítésből a fiatalok is kiveszik a részüket. A Duna napokon belül itt is kiléphet a medréből és megközelítheti a 2013-ban tapasztalt nagy árvíz szintjét. A helyiek viszont nem ülnek ölbe tett kézzel.

„Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek is példamutatás, és fontos a közösséget védeni, hogyha szükség van rá” – mondta egy helyi lakos az ATV híradójának.

Szentendrén a helyiek egy része saját magának tölti a zsákokat. Sokan viszont már így is hátra hagyták az otthonukat. 

Szentendrén 2013-ban, a nagy árvíz idején néhány úton csak csónakokkal lehetett közlekedni. A mostani előrejelzések azt mutatják, hogy az akkori vízszintet nem fogja elérni, ugyanakkor megközelítheti azt, ami pedig azt jelenti, hogy napokon belül bizonyos útszakaszon ismételten csak csónakokkal lehet majd közlekedni.

A part menti vendéglátóhelyeken viszont a csónakok sem fognak sokat segíteni.

„Segíteni fogok szerintem a homokzsákolásban, segíteni fogok itt tulajdonképpen megvédeni a munkahelyünket, ugye, mert muszáj lesz felpakolnunk a homokzsákokat, ha esetlegesen betör a víz az épületbe. Amíg lehet, addig itt vagyunk…” – nyilatkozott egy Szentendrei lakos.

Szentendrén vasárnap rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Az elmúlt 24 órában csaknem 130 cm-rel emelkedett a vízszint. A település többek között mobilgátat állít fel kedden.