KezdőlapCímlapÚjabb botrány! Trükközhettek a szervezők a Szajna szennyezettségi adataival

Újabb botrány! Trükközhettek a szervezők a Szajna szennyezettségi adataival

A Szajna vízminősége több napon át nem felelt meg a biztonsági előírásoknak az olimpiai versenyek idején, ami kérdéseket vet fel a szervezők korábbi kijelentéseivel kapcsolatban.

Az Eau de Paris, a párizsi vízszolgáltató vállalat által nyilvánosságra hozott adatok szerint a Szajna vízminősége az olimpia számos napján nem érte el az úszáshoz szükséges biztonsági szintet, amely információ ellentmond a szervezők azon állításainak, miszerint a folyó vize biztonságos volt a versenyek lebonyolítására.

A vízminőség-ellenőrzések során két fő baktériumtípust vizsgáltak: az Escherichia colit (E. coli) és az Enterococcust. Az adatok azt mutatják, hogy július 26. és augusztus 2. között a legtöbb napon legalább egy mérési ponton magas E. coli szintet regisztráltak, beleértve a triatlon versenyek napjait is.

A helyzet összetettségét jelzi, hogy egyes versenynapokról, például a 10 kilométeres úszóversenyek idejéről nem állnak rendelkezésre nyilvános adatok, ami további kérdéseket vet fel az átláthatósággal kapcsolatban.

A szervezőbizottság továbbra is kitart amellett, hogy a versenyek idején a víz minősége megfelelő volt. Anne Descamps, az olimpia szóvivője egy sajtótájékoztatón kijelentette: „Az egyetlen pont, ahol az Enterococcus szintje kissé meghaladta a határértékeinket, a vegyes váltó úszópályáján kívül és a folyásirányban volt”, idézte őt a Világgazdaság.

A nyíltvízi úszóverseny ötödik helyen végző Fábián Bettina is kórházi kezelésre szorult a verseny után, de rajta kívül a németek sztárja, Leonie Beck is megbetegedett, aki állítása szerint kilencszer hányt és hasmenése is volt, amit egyértelműen a Szajna rossz vízminőségének tulajdonított.

Indirekt/liner.hu