KezdőlapBelföldSzabad bekapcsolt légkondi mellett aludni? Itt a válasz 

Szabad bekapcsolt légkondi mellett aludni? Itt a válasz 

A nyári hőségben sokan keresnek enyhülést a légkondicionálók segítségével, és nem ritka, hogy éjszaka is bekapcsolva hagyják a klímát.   

A forró nyári hónapokban a rekordhőmérsékletek mellett sokan küszködnek az éjszakai pihenéssel. A melegben valóban nehéz pihenni és pihentetően aludni, a klíma éjjeli használatakor azonban fontos figyelembe venni néhány tényezőt, hogy elkerüljük az esetleges egészségügyi problémákat – hívta fel a figyelmet a Gree légkondicionálók műszaki szakértője, Stuller István.

Az alváshoz ideális szobahőmérséklet körülbelül 22-26 Celsius fok között mozog, de ez változhat az egyéni komfortérzet függvényében, 26°C felett már túl meleg van ahhoz, hogy az ember kényelmesen tudjon aludni. Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell, hogy a külső hőmérséklethez képest ne legyen túl nagy különbség a beltéri hőmérsékletben, mivel a hirtelen hőmérsékletváltozások megterhelhetik a szervezetet.

A szakértők azt javasolják, hogy a klíma hőmérsékletét úgy állítsuk be, hogy az kényelmes legyen, de ne túlzottan hideg vagy meleg. Nyáron maximum 8-10°C különbség elegendő a külső hőmérséklethez képest, addig télen a 22-25 fok körüli hőmérsékletek az ideálisak napközben, viszont alváshoz ennél akár két-három fokkal hűvösebbet is beállíthatunk. Nem árt azonban a hőmérséklet mellett egyéb szempontokra is odafigyelni lefekvés előtt. 

Fontos a helyiség megfelelő szellőztetése, mivel a légkondicionáló berendezések használatával szárazabb lehet nyáron a levegő a szobában. A túl száraz levegő pedig irritálhatja a légutakat, és hozzájárulhat a torokszárazsághoz és az orrnyálkahártya kiszáradásához. Egy párásító készülék használata segíthet fenntartani az optimális páratartalmat.

Ügyeljünk arra is, hogy a légkondicionáló ne közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, mert ez megfázáshoz vagy izomgörcsökhöz vezethet. A légáramlás irányát állítsuk úgy, hogy a levegő egyenletesen oszoljon el a szobában. Nyugodtan használjuk a légkondicionálóknál már régóta elérhető funkciókat, mint az időzítő vagy az éjszakai üzemmód, melyekkel az energiamegtakarítás mellett, még komfortosabbá tehetjük az éjszakai alvásunkat.