KezdőlapBelföldItt az igazság! Egy forintot sem kapsz vissza a külföldi palackokért

Itt az igazság! Egy forintot sem kapsz vissza a külföldi palackokért

A külföldön vásárolt termékek után nem jár a szokásos 50 forint.

Legfeljebb a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülhet a külföldön megvásárolt dobozos sör vagy palackos üdítőital csomagolása az itthoni fogyasztás után, mert ezek a magyarországi visszaváltási rendszerben nem hasznosíthatók – akkor sem, ha a másik európai országban vásárolt termékre hasonlóan fizetett a vásárló, mint a hazánkban bevezetett 50 forint esetében – írja az Economx.

A beszámoló szerint a visszaváltási rendszer országspecifikus. A MOHU a portál kérdésére közölte: az itthoni automaták és kézi visszaváltási pontok csak a hazai rendszer logójával ellátott termékek csomagolásait fogadják el és veszik vissza. Így tehát, ha a nyaralásról külföldön vásárolt üvegekkel térünk vissza, azokat nem tudjuk visszaváltani Magyarországon.

Kiderült az is, hogy azokban az éttermekben, rendezvényhelyszíneken, ahol a helyben fogyasztás felszolgálással történik, nem számolhatnak fel plusz 50 forintot üvegként a vendégnek. Azonban a pultnál kiszolgált fogyasztókkal már kifizettethetik ezt az összeget. Ekkor a fogyasztón múlik a palack sorsa, valamint a helyszínen, hogy van-e náluk lehetőség a visszaváltásra.