KezdőlapBelföldMennyi lesz a családi adókedvezmény, hány éves korig jár? Mutatjuk!

Mennyi lesz a családi adókedvezmény, hány éves korig jár? Mutatjuk!

2025. január 1-től másfélszeresére, 2025. július 1-től pedig kétszeresére nőhet a családi adókedvezmény jelenlegi összege. 

2025-ben megduplázná a kormány a családi adókedvezményt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Tusványoson elmondott beszédében. Az elhangzottak szerint a kormány ezt két lépésben, de egy éven belül tenné meg. Bár ennél többet nem árult el a miniszterelnök, ugyanakkor ezek alapján feltételezhető, hogy 2025. január 1-től másfélszeresére, 2025. július 1-től pedig kétszeresére nőhet a családi adókedvezmény jelenlegi összege. 

A családi adókedvezmény egy olyan adókedvezmény, melyet az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak után vehet igénybe az őket eltartó személy – tipikusan a szülő az általa eltartott gyerekek után. A jelenlegi szabályozás szerint a családi adókedvezmény jogosultja az a személy, aki családi pótlékra jogosult; jogosult rá továbbá a vele egy háztartásban élő, arra egyébként nem jogosult házastársa, illetve a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is. A családi pótlékra ugyancsak jogosult lehet egy gyerek a saját jogán, valamint a rokkantsági járadékban részesülő személy is – írta a Pénzcentrum.

A családi adókedvezmény 2024-ben – és így várhatóan 2025-ben is – legkorábban a magzat 91 napos korától jár általánosságban a gyerek 16. életévének betöltéséig (előbbi esetben terhesgondozási igazolással kell bizonyítani a jogosultságot). Ezen felül a kedvezmény mindaddig jár a szülőnek, amíg a gyerek nappali tagozatos köznevelési intézményben tanul, egészen az érettségi letételéig. Ezt követően, ha a gyereknek van a családi adókedvezmény szempontjából kedvezményezettnek minősülő fiatalabb testvére, akkor kisebb kedvezményekre továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért.

Az adókedvezmény összege jelenleg – és minden bizonnyal jövőre is – attól függ, hogy a jogosultnak hány eltartott személyről kell gondoskodnia. Tipikus esetben tehát az számít, hogy egy szülőnek hány gyereke van.

  • Egy gyerek esetén jelenleg maximum havi 10 ezer, éves szinten tehát 120 ezer forint a családi adókedvezmény mértéke. Ez 2025-ben havonta 20 ezer, éves szinten 240 ezer forintra nőhet.
  • Két gyerek esetén maximum havi 40 ezer forint, éves szinten maximum 480 ezer forint a családi adókedvezmény összege. Ez a bejelentés értelmében havi 80 ezer, illetve évi 960 ezer forintra emelkedhet.
  • Három gyerek esetén a családi adókedvezmény maximális összege havonta 99 ezer forint, vagyis évi 1,188 millió forint. Ez 2025-től havi 198 ezer, vagyis évi 2,376 millió forintra emelkedhet.
  • Háromnál több gyerek esetén jelenleg további havi 33 ezer forint jár minden egyes gyerek után, tehát például négy gyerek után havi 132 ezer, 5 gyerek után havi 165 ezer forint a családi adókedvezmény mértéke. A duplázás értelmében ez jövőre havi 66 ezer forintra emelkedne minden egyes gyerek után.