KezdőlapSportVisszavonul Kassai Viktor, a sztárbíró

Visszavonul Kassai Viktor, a sztárbíró

Visszavonul a játékvezetéstől Kassai Viktor – írja a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapján.

Harmincéves játékvezetői pályafutást fejezek be, hogy új kihívások elé tekintsek. Nagyon köszönöm mindenkinek, a szövetségnek, vezetőknek, pályatársaknak, akik segítettek ez alatt az időszak alatt, hiszen nélkülük nem érhettem volna el sikereket működésem során. Húsz évet töltöttem a magyar élvonalban, a nemzetközi mérkőzéseken pedig lényegében minden összejött, amit célul tűzhettem ki. Három évtized hosszú idő. Úgy döntöttem, hogy kezdődjön egy új korszaka az életemnek. Nem szeretnék eltávolodni a labdarúgástól, a sportvezetésben képeztem magam az elmúlt időszakban, és bízom benne, hogy sikeres lehetek ezen a területen is

– nyilatkozta döntése után.

Fotó: Facebook

Kassai közel 30 éve kezdte bírói pályafutását, 15 évesen tette a játékvezetői vizsgát, huszonnégy évesen már rendszeresen vezetett NB I.-es meccseket. 2007-ben nemzetközi színtéren is bemutatkozott, három mérkőzést vezetett az U20-as világbajnokságon, 2010-ben pedig már a dél-afrikai felnőtt világbajnokságon kapott szerepet: két csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és a spanyol-német elődöntőt vezette Kassai – írja az Index

KASSAI PÁLYAFUTÁSÁNAK CSÚCSÁT A 2011-EHETETT. 

Még ugyanebben az évben az IFFHS a világ legjobb játékvezetőjének választotta.

Ezután még számos fontosabb BL-meccsen bíráskodott (BL-elődöntő 2012, 2013), a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokságon is kapott meccseket, utóbbin a Franciaország-Románia nyitómérkőzést, a svéd-olaszt csoportmérkőzést és a német-olasz negyeddöntőt. Ő lett az első játékvezető, aki 2016-os klubvilágbajnokságon igénybe vette a videóbíró segítségét.

Fotó: Facebook

AZ NB I.-BEN ÖSSZESEN 322 MECCSEN BÍRÁSKODOTT, AMI REKORD A MAGYAR JÁTÉKVEZETŐK KÖZÖTT. 

Ugyanakkor az elmúlt években inkább hibái miatt emlegették Kassai nevét, a 2014-es és a 2018-as világbajnokságon már nem is kapott szerepet. 

  1. A 2012-es Európa-bajnokságon az Anglia-Ukrajna csoportmeccsen nem adott meg egy szabályos gólt a házigazda ukránoknak.
  2. A 2017-es Bayern-Real Madrid BL-negyeddöntőn úgy állított ki a Bayernből egy játékost, hogy az nem is szabálytalankodott, a Realnak lesgólt ítélt meg, a Bayernnek büntetőt nézett el.
  3. A 2018-as Manchester City–Sahtar Donyeck BL-csoportmeccsen úgy ítélt büntetőt a City-nek, hogy hozzá sem értek az eleső csatárhoz. 

Kassai Viktorral együtt visszavonul asszisztens társa, Ring György is. Asszisztensként Ring 285 NB I-es találkozón működött közre, a 2011-es BL-döntő mellett részt vett két Európa-bajnokságon és a 2016-os klubvilágbajnokságon is.