KezdőlapBelföldA Fidesz elvesztette a közbeszéd irányítását, Magyar Péterre messiásként tekintenek

A Fidesz elvesztette a közbeszéd irányítását, Magyar Péterre messiásként tekintenek

Török Gábor szerint komoly problémák adódtak a kormány környezetében: több kulcs politikusát vesztette el a Fidesz Magyar Péter közéletbe való berobbanása óta, ráadásul az utóbbi két hónapban a kormány elvesztette a közbeszéd irányítását, amire hosszú évek óta nem volt példa.

Szerda este a korábbi miniszter, Varga Judit Hajdú Péter stúdiójában öntötte ki a szívét a Frizbi című beszélgetős műsorban. Olyan fájdalmas, eddig titkolt, elvileg csakis az érintettekre tartozó családi titkokat osztott meg, amelyek mély sebeket téptek fel benne. Miközben beszélt, többször is eltört nála a mécses, nem tudta könnyek nélkül elmesélni magánéleti tragédiáját, miszerint bántalmazó kapcsolatban élt Magyar Péterrel.

„Nem gondoltam volna, hogy a helyzet olyan súlyos, ilyen mélységekbe el kell merülni, ilyesmit kell vállalni egy volt igazságügyi miniszternek” – mondta az interjúban Török Gábor politikai elemző, aki a Partizán vendége volt szerda este.

Szerinte ez egy nagyon komoly áldozattal járó válasz Magyar Péter vádjaira, és ez arra utal, hogy a Fideszben súlyosnak látják a politikai helyzetet. Szerinte műfajilag a Vargával készített interjú egy Mónika Show volt. Úgy véli, hogy a „családi szennyes kiteregetése” elég egyoldalúan történt most meg Vargától, azzal ellentétben, Magyar Péter részéről eddig inkább politikai vádakat hallottunk.

Az elemző szerint jelenleg kilenc éve nem látott politikai válság van Magyarországon, a kormány pedig az utóbbi két hónapban elvesztette a közbeszéd irányítását. A kezdeményezést azonban meglátása szerinte nem az ellenzék, hanem először a sajtó, később Magyar Péter szerezte meg. A Fidesz politikai válságából viszont emiatt az ellenzék semmit nem tudott nyerni.

Török Gábor szerint sok évet követően a Magyar Péter-ügy az első, amiről a kormánykritikus és a kormánypárti médiumok is beszámolnak, és ezért a Fidesz támogatóihoz is eljut. Ez szerinte Magyar személyiségének és a témáinak is köszönhető. Egyrészről a rendszer eltitkolt témái most nyilvánosságra kerültek.

Másrészről Magyar szerinte számos szavazónak sokkal hitelesebb, mint az ellenzéki politikusok. Török úgy véli, nagyon látszódik a messiásvárás, mert a korábbi alternatívák, azaz az ellenzéki pártok az ellenzéki szavazók többsége előtt is teljesen hiteltelenek. Elmondása szerint Magyar Péter át tudott lépni az ellenzéki pártokat érintő általános unalmon.

Az elemző úgy vélekedett, a régiónkban nagyon gyakoriak az ilyen messiásszerű figurák, akik egyedüli emberként emelkednek fel egyes országokban. Azonban az nem egyértelmű, hogy egy-egy ilyen „messiásnak” mennyi az élettartama, tehát néhány hónapig tart-e a tündöklése, vagy tényleg potens kihívója lesz a Fidesznek.

Török Gábor úgy látja, Varga Judit a beszélgetés során sok kérdésre nem adott választ. A legfontosabb, hogy tényleg mondta-e és gondolta-e, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából. Ameddig erre nem ad választ, nem lesz konkrét politikai jövője a kormányban. A másik vesztese az egésznek szerinte Gulyás Gergely, akiben elvesztették a bizalmukat a Fidesz vezetői.

Az elemző elmondása szerint a kegyelmi ügy óta három nagyon fontos politikusát vesztette el a kormány. Vagyis Gulyás Gergelyt, Varga Juditot és Novák Katalint, ez pedig komoly vérveszteség Orbán Viktornak. Véleménye szerint őket nehéz lesz pótolni, ami abból is látszik, hogy „káderhiány” van, hogy Deutsch Tamás lett az EP-listavezető, és Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelölt.