A tojás közel 23 százalékkal lett olcsóbb, a lisztek és a spagetti ára is 20 százalék körüli mértékben csökkent, míg a kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására.
Az árfigyelő hatékonyságát mutatja, hogy az indulás óta a 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában, átlagosan 6,5 százalékkal csökkentek az átlagárak. A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,5 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.
A tojás közel 23 százalékkal lett olcsóbb, a lisztek és a spagetti ára is 20 százalék körüli mértékben csökkent. A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 17 százalékkal, és a csirkecomb is 6 százalékkal olcsóbb, mint július elején volt. A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök pedig közel 7 százalékkal kevesebbe kerülnek, de egyes zöldségek ára több mint 20 százalékkal csökkent.
Az elmúlt két hétben az átlagárak 33 termékkategóriában tovább mérséklődtek. Két hét leforgása alatt a legnagyobb mértékben a sárgarépa és a vöröshagyma ára csökkent, 15 százalék körüli mértékben. A húsok közül két hét alatt a csirkemellfilé ára közel 4 százalékkal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük egyes zöldségek (fejes káposzta, karfiol), a citrom, a tehéntúró és a trappista sajt is legalább 4 százalékkal olcsóbb lett.