KezdőlapCímlapPizzafutárként rejtőzött el a körözött maffiózó

Pizzafutárként rejtőzött el a körözött maffiózó

A maffiózót két testvér meggyilkolásáért körözték, akiket egy halüzletben vertek agyon az olasz maffiaháború alatt – állítja az Interpol. Az elítélt olasz gyilkost, aki feltehetően az ország egyik legerősebb maffiaszervezetéhez tartozott és pizzaséfként dolgozott, 16 év szökés után tartóztatták le.

A 63 éves Edgardo Greco a gyanú szerint a hírhedt ‘Ndranghetához, a dél-olaszországi Calabria egyik leghatalmasabb maffiaszervezetéhez tartozott. Az Interpol azt nyilatkozta, csütörtökön tartóztatták le a franciaországi Saint-Etienne-ben, ahol egy időben álnéven olasz éttermet vezetett – írta a The Guradian.

A Bartolomeo testvéreket 1991 januárjában vasrudakkal verték halálra egy halraktárban – közölte az olasz rendőrség. A holttestüket soha nem találták meg, de úgy vélik, savban oldották fel őket.

A veszélyes szökevényként nyilvántartott Grecót, akit Olaszországban másfél évtizeden keresztül köröztek, korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Stefano és Giuseppe Bartolomeo meggyilkolásáért – közölte az Interpol. Emellett Emiliano Mosciaro meggyilkolásának kísérletével is megvádolták, amit állítólag az 1990-es évek elején, a Pino Sena és a Perna Pranno bandák közötti maffiaháború ideje alatt követett el.

Saint-Etienne-ben 2021 júniusában Greco lett a Caffe Rossini Ristorante nevű olasz étterem tulajdonosa, amelyet 2021 novemberéig vezetett – közölték a francia ügyészek. Az Agence France-Presse szerint Greco a Paolo Dimitrio nevet használta, és más olasz éttermekben is dolgozott a városban.

Greco a csütörtök kora reggeli órákban történt letartóztatása után megjelent egy lyoni nyomozási bíró előtt, aki hivatalosan is értesítette őt az olasz elfogatóparancsról – közölték az ügyészek. Ezt követően őrizetbe vették.

Az Interpol szerint az ‘Ndrangheta Olaszország legkiterjedtebb és legerősebb maffiacsoportjának számított, amely világszerte tevékenykedett, és szoros kapcsolatokat ápolt a Dél-Amerikából Európába irányuló kokainkereskedelemmel.