KezdőlapCímlapHoppá: nemi erőszak miatt emelhetnek vádat Donald Trump ellen

Hoppá: nemi erőszak miatt emelhetnek vádat Donald Trump ellen

Összecsaptak Donald Trump feje felett a hullámok! Évtizedekkel ezelőtti ügyet porolhat le az amerikai bíróság, miután a Playboy magazin egykori meghatározó szerkesztője, E. Jean Caroll azt tervezi, hogy bepereli a volt amerikai elnököt bántalmazás és szándékos érzelmi zsarolás miatt. Az író azt állítja, Trump megerőszakolta őt, s azóta olyan lelki gyötrelemmel és félelemmel küzd, hogy fegyvert tart maga mellett az ágyában.

Egy kedden nyilvánosságra hozott levelében az Elle magazin egykori rovatvezetőjének ügyvédje azt mondta, New York állam a felnőtt túlélőiről szóló törvény értelmében tervezi beperelni Trumpot.

A kormányzó, Kathy Hochul által nemrégiben aláírt törvény egyéves időtartamot biztosít a felnőtt vádlóknak, hogy polgári jogi keresetet nyújtsanak be állítólagos szexuális visszaélés miatt, függetlenül attól, az milyen régen történt.

Trump tagadta, hogy megerőszakolta volna Carrollt, és azzal vádolta a nőt, hogy amit állít, azt csak kiagyalta azzal a céllal, hogy így könnyebben eladja a könyvét.

Carroll ügyvédje, Roberta Kaplan elmondta, hogy ügyfelével november 24-én, amikor az állam törvénye hatályba lép, beadják a keresetet Trump ellen, így 2023 februárjában együtt tárgyalhatják a követeléseket és a Carroll Trump elleni rágalmazási ügyet.

Alina Habba, Trump ügyvédje kijelentette, hogy a volt elnök határozottan ellenezte a két ügy egyesítését, mivel szerintük „rendkívül hátrányos” az új követelések hozzáadása.

– Ha megengednénk a felperesnek, hogy drasztikusan megváltoztassa az ügy hatókörét és tárgyát, az súlyosan sértené az alperes jogait – érvelt Habba, aki szerint Caroll kérelmét teljes egészében figyelmen kívül kell hagyni.

A nő azzal vádolta korábban Trumpot, hogy megerőszakolta őt az előkelő manhattani Bergdorf Goodman áruház öltözőjében, ezért 2019-ben, Trump elnöki ciklusa idején be is perelte. Szerinte a volt elnök ekkor rágalmazni kezdte őt, illetve tagadta azt a vádat, miszerint megerőszakolta őt az 1990-es években. Trump többek között azt mondta, „teljes hazugság” amit Caroll mond, és egyébként is a nő „nem az ő esete”.

Trump azzal érvelt, hogy egy szövetségi törvény védte meg a pertől, amely mentességet biztosít a kormányzati alkalmazottaknak a rágalmazási követelésekkel szemben. Az ügy továbbra is folyamatban van, Carroll pedig egy 2019-es interjúban elmondta a Guardiannek , hogy a megszólalása óta töltött fegyvert tart maga mellett éjszakánként.

Carroll ügyvédjei azt mondták, DNS-mintát akarnak szerezni Trumptól, hogy összehasonlíthassák azzal a ruhával, amelyet Carroll az állítólagos nemi erőszak során viselt.

Kaplan levele augusztus 8-án, Habbáé augusztus 11-én kelt, bár mindkettőt csak kedd délután hozták nyilvánosságra.

Mint ismert, Trump számos peres eljárás és nyomozás előtt áll, beleértve a 2020-as amerikai elnökválasztás visszavonására tett erőfeszítéseit, valamint a kormányzati dokumentumok átadásának megtagadását, miután elhagyta a Fehér Házat.