KezdőlapBelföldRendkívüli bejelentések a kormánytól: így kell spórolni a rezsin

Rendkívüli bejelentések a kormánytól: így kell spórolni a rezsin

A kórházak és a bentlakásos szociális intézményeken kívül 25 százalékos gázcsökkentést vezet be a kormány az állami szerveknél – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Tájékoztatása szerint a kormány támogatja, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben, és el is fogják rendelni azt. De több egyéb energiafelhasználással kapcsolatos döntést is hoztak.

Szerdán maratoni ülést tartott a kormány, miután Orbán Viktor a múlthéten visszatért háromhetes szabadságáról. A legfrissebb kormányzati döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be csütörtök délelőtt az e heti Kormányinfó alkalmával.

A miniszter azzal kezdte, a kormány értékelte az energetikai és gazdasági helyzetet. Mint mondta, egész Európában energetikai válság alakult ki, a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A gáznál ellátási problémák vannak, ez azonban Magyarországot pillanatnyilag nem érinti – mondta. Ugyanakkor úgy értékelték, amilyen gyorsan lehet a gázfogyasztást csökkenteni kell.

A kormány a takarékosságot magán kezdi: a kórházak és a bentlakásos szociális intézményeken kívül 25 százalékos gázcsökkentést vezetnek be az állami szerveknél – jelentette be Gulyás.

Bejelentette azt is, hogy az erdőgazdaságoknál közvetlenül is lehet a jövő héttől fát venni. Hamarosan közzé fogják tenni, hol lehet majd vásárolni. Hozzátette: hatósági árat fognak megállapítani a különböző fatermékekre. Tíz köbméter fát mindenkinek fognak tudni biztosítani a fűtésszezon kezdetéig az állami erdőgazdaságok – szögezte le.

Mindemellett pedig szénprogramot is indít a kormány.

A miniszter szerint munkahelyvédelmi programra van szükség, ezért a kormány az energiaintenzív iparágakban támogatási programot fog kidolgozni. A távhőárak nem fognak változni – oszlatta el az ezzel ellentétes híreket.

A ezen kívül kormány programot indít arra, hogy minden távhővel rendelkező lakást mérőórával lássanak el. A távhőfilléreket 28 fillérrel emelik, ami ezt fedezi, de ezt az ipari felhasználók fizetik majd, nem pedig a lakosság – mondta.

A kormány döntött arról is, hogy új állampapírstratégiára van szükség. Ezért egyes állampapírok hozamát megemelik, és új állampapírt is kibocsátanak. Többek között olyat, aminek az induló kamata eléri a 11 százalékot.

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta: jövő hét csütörtöktől indul a tűzifa program, legkésőbb a fűtési szezon kezdetéig megkapja mindenki, akinek szüksége van rá.

A kormány energiatakarékosságával kapcsolatban elmondta: a home office-t nem támogatják, azt viszont igen, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben, és el is fogják rendelni.