KezdőlapCímlapMától egyáltalán nem jön gáz az Északi Áramlaton

Mától egyáltalán nem jön gáz az Északi Áramlaton

Ma reggel hat órakor a terveknek megfelelően leállt a gázszállítás az Északi Áramlaton. Hétfőn kezdték meg az éves karbantartást az orosz gázt Németországba szállító legnagyobb vezetéken, és várhatóan 10 napig nem lesz rajta szállítás. A kormányok és a vállalatok attól tartanak, hogy a leállás tartós lesz.

Az Északi Áramlat 1 gázvezetéken évente 55 milliárd köbméter gázt szállít Oroszország Németországba, a Balti-tengeren keresztül. A tervezett karbantartás július 11-től július 21-ig tart. A vezeték üzemeltetője megerősítette, hogy a leállás a tervezett időpontban, közép-európai idő szerint 6 órakor kezdődött. Néhány órán belül a szállítási mennyiség pedig nullára fog csökkeni.

A múlt hónapban Oroszország a gázvezeték teljes kapacitásának 40 százalékára csökkentette az áramlást, arra hivatkozva, hogy a német Siemens Energy által Kanadában karbantartott berendezések késedelmesen érkeztek vissza. Kanada a hétvégén közölte, hogy visszaküldi a megjavított turbinát. Németország a hétvégén üdvözölte ezt a döntését, Ukrajna pedig  „mélységesen csalódott” volt, és sürgette Kanadát, hogy vonja vissza a lépését.

Európa attól retteg, hogy Oroszország meghosszabbíthatja a tervezett karbantartást, hogy tovább korlátozza az európai gázellátást. Ez óriási károkkal járna, hiszen nem tudnák feltölteni a téli hónapokra a tárolókat.

Robert Habeck német gazdasági miniszter kijelentette, hogy az országnak szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy Oroszország a tervezett karbantartási időszakon túl is felfüggeszti az Északi Áramlaton történő gázszállítást: „Az eddigi tapasztalatok alapján most nem lenne nagyon meglepő, ha valami apró, technikai részletet találnának, és akkor azt mondhatnák, hogy most már nem tudjuk visszakapcsolni.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország politikai nyomásgyakorlásra használná az olaj- és gázszállítást. Hozzátette, hogy a karbantartási leállás rendszeres, ütemezett esemény, és senki nem „talál ki” semmilyen javítást. Oroszország korábban több olyan európai ország gázszállításait is leállította, amelyek nem tettek eleget a rubelben való fizetésre vonatkozó követelésének.

Indirekt/index.hu