KezdőlapCímlapA kísértetek szerint hamarosan véget ér a királyság Nagy-Britanniában

A kísértetek szerint hamarosan véget ér a királyság Nagy-Britanniában

Szellemek járnak II. Erzsébet kedvenc kastélyában. Egy hamarosan megjelenő könyvben a windsori kastély Nagy-Britannia 25 legkísértetiesebb épületei között szerepel, amelyben rendszeresen felbukkannak régmúlt korok halottai, közöttük több uralkodó is. A több mint ezeréves kastélyban kóborló, elveszett lelkekről régóta keringenek történetek, és a szerzők szerint hitelességüket maga II. Erzsébet is tapasztalta.

A királynő még gyermek trónörökösként találkozott I. Erzsébet szellemével, ráadásul vele volt húga, Margit is, és mindketten határozottan állították, hogy a XVI. századi uralkodónőt látták. Leírásuk szerint – bár alakja légies volt – szinte illetlenül hangosan közlekedett az ódon kastély folyosóin. A könyvtárban akadtak össze a spanyol armada legyőzőjével, és azonnal értesítették az őrséget. Leírásukat mások is megerősítették: Erzsébet kopogó lépteit már jóval az előtt hallani lehet, hogy maga megjelenne a könyvtárban.

Nem a reneszánsz királynő az egyetlen koronás szellem Windsorban, ott kísért VIII. Henrik is, többen is látták már a fekélyes lába miatt összetéveszthetetlen járású királyt. A kétszáz évvel ezelőtt elhunyt III. György is visszajár a kastélyba, őt a könyvtár alatti szobában szokták látni, abban, amelybe időskori elmebetegsége idején gyakran bezárták.

A kísértetek aktivitását sokan baljós jelnek tartják, szerintük I. Erzsébet megjelenése kifejezetten rossz ómen a jelenlegi uralkodónő számára. Különösen annak tudatában, hogy a windsori parkban sötét lován újra felbukkant Herne – ő III. Richard vadásza volt – kísértete, a hagyomány szerint ugyanis ő akkor mutatkozik, amikor a monarchia végveszélybe kerül. Róla egyébként még Shakespeare is említést tett a Windsori víg nők című darabjában.

II. Erzsébetet a jelek szerint nem zavarja a nagy elődök jelenléte, mert Windsort közismerten jobban szereti, mint a Buckingham-palotát, amelyben csak egyetlen kísértet él: John Gwynne, az uralkodónő nagyapjának titkára, aki 1920-ban botrányba keveredett, és az első emeleti hivatalában főbe lőtte magát.

A windsori kastély harmadik helyen áll a legelátkozottabb angol épületek listáján, csak a British Múzeumban és a Towerben bolyong több kísértet.