KezdőlapCímlapMa 13 éve, hogy elhunyt Albert Györgyi

Ma 13 éve, hogy elhunyt Albert Györgyi

Albert Györgyi 2008. október 3-án vesztette életet 44 évesen. Habár munkájában sikeres volt, magánéletében súlyos problémák rejtőztek. Küzdött a depresszióval és a férfiakkal is meggyűlt a baja.

Györgyi 1964. május 9-én született Budapesten. Jó tanuló volt, kitűnt az osztálytársai közül. Nigériában is élt, majd egy évig járt a lagosi egyetemre, hazatérve 1982-től 1987-ig az Eötvös Lóránd Tudományegyetem angol-történelem szakán végzett. Majd megszerezte a MUOSZ újságíró diplomáját is – írja az Újságmúzeum a tragikus sorsú Albert Györgyiről.

A tanulmányai után a Magyar Rádió külföldi adások főszerkesztőségén kapott munkát és egyre többet foglalkoztatták. Dolgozott az Ötödik sebesség, a Reggeli csúcs című műsorokban, a Petőfi Rádióban szerkesztő-műsorvezetőként, majd a Calypso Rádió műsorvezetőjeként is. Megannyi produkcióban is feltűnt, a Reggelben, a Napkeltében, 1998-tól pedig a Magyar Televízió divat- és kulturális műsorainak riportereként is láthatták őt.

Többször közvetítette az Oscar-gálát, és saját műsort kapott az ATV-ben is, sőt különleges művészekkel is készíthetett interjút, többek között John Travoltával és Madonnával.

Ami a magánéletét illeti, háromszor ment férjhez, először egy nála húsz évvel idősebb üzletember volt a férje, majd hozzáment Máté Gáborhoz, harmadjára pedig Győrffy András borkereskedő vette feleségül.

Az első férjem a semmiért képes volt kékre-zöldre verni, a második megölette velem a gyerekem – írta később Miért pont ők? – A férfiak fogságában című könyvében Györgyi

A második férje ugyanis nős volt, érzéseinek azonban egyik fél sem tudott parancsolni, összeköltöztek, majd összeházasodták, ám amikor Györgyi már azt hihette, minden rendben van, a férfi kijelentette, nem akar gyereket! Ezt annak ellenére is tartotta, hogy az ismert tévés házasságuk öt éve alatt hétszer esett teherbe, ám bármennyire is könyörgött a férjének, az hajthatatlan volt.

Györgyi tehát hatalmasharcot vívott, majd munkájában is egyre hátrébb szorult. Pánikbetegséggel, depresszióval, anorexiával és alkoholfüggőséggel is küzdött, arról nem beszélve, hogy az öngyilkosságot is többször megkísérelte.

2008. október 3-án azonban nem várt fordulat történt. Aznap a TV2 Aktív című műsorának stúdiójába kellett volna szállítania egy taxinak a 44 éves újságírót. A sofőr akkor azt hitte, hogy Györgyi szokás szerint elszundított, azonban ekkor nem tudta felkelteni. A taxis hívta a mentőt, a kiérkezésük után negyvenöt percig küzdöttek a eszméletlen újságíróért. A diagnózis szerint légzési és keringési elégtelenség okozta halálát, egyszerűen megállt a szíve. Akkoriban a 16 évvel korábbi barátja és kollégája, Galsai Dániellel alkotott egy párt, akivel a negyedik esküvőjét tervezte és azt, hogy külföldre utaznak és új életet kezdenek.

Albert Györgyi a csepeli temetőben fekszik, azonban barátai számára igencsak fájdalmas volt az elengedés. Több, mint tíz évvel a halála után is fájó a hiánya.

Barátok voltunk, szívből szerettem őt. Halála óta alig múlik el nap, hogy ne gondolnék rá. Sok emlékem van a lazaságáról, a szabadszájúságáról, a nagy nevetésekről és a kétségeiről. Sokan próbáltak rajta segíteni, de nem igényelte tőlem sem. A barátságommal próbáltam segíteni, és azzal, hogy mellette vagyok – nyilatkozta korábban a Blikknek a Pa-Dö-Dő együttes tagja, Lang Györgyi, aki jó barátságban volt az újságíróval és csak pár évvel ezelőtt tudta végleg kitöröli a telefonszámát.