A külföldi gyümölcsök általában más fajták, más a színük, formájuk, és csomagolásuk is árulkodó lehet.
A szamóca egyik legismertebb hazai termőhelye Lajosmizse és környéke. Az itteni gyümölcsnek már neve van a piacon – sokan keresik kifejezetten a „lajosmizsei epret”. Sajnos épp emiatt minden évben előfordul, hogy más – főleg romániai – származású szamócát próbálnak magyarként, sőt „lajosmizseiként” eladni. Az ellenőrök az idei szezonban is több ilyen esetre bukkantak, pedig aki így trükközik, súlyos bírságra számíthat – írta a Magyar Nemzet.
Fontos tudni, hogy a romániai szamóca gyakran jóval olcsóbb a hazainál, így sokszor önmagában emiatt is népszerű. A tudatos vásárlás ezért kulcsfontosságú: a külföldi gyümölcsök általában más fajták, más a színük, formájuk, és csomagolásuk is árulkodó lehet. A magyar termelők jellemzően cserélhető ötkilós faládát használnak, míg a román szamóca műanyag rekeszben érkezik, a spanyol, görög vagy lengyel eper pedig kisebb, egyszer használatos csomagolásban van.