Megfelelő tárolás mellett akár hetekig is ehetők lehetnek a lejárati dátum után.
Sokan elgondolkodnak azon, meddig fogyaszthatók biztonságosan a tojások a szavatossági idő lejárta után. Szakértők szerint a tojások minősége és biztonsága között fontos különbséget tenni. Az Egyesült Államokban a tojásokat meleg vízzel mossák, ami eltávolítja a külső védőréteget. Ennek ellenére a szakértők szerint a tojások 3-5 hétig is eltarthatók hűtve, 4 Celsius fok alatt – írta a Pénzcentrum.
A tojások esetében az eltelt idő során a nedvesség és a szén-dioxid kiszökik a porózus héjon keresztül, ami megnöveli a légzseb méretét. Ez rontja a frissességet, de nem feltétlenül teszi veszélyessé a tojást. A kémiai lebomlás miatt az öreg tojások rossz szagúvá válhatnak, és a pH-értékük is megváltozik.
A szakértők egyetértenek abban, hogy ha a tojásnak jó az illata, valószínűleg biztonságosan fogyasztható. Shelley Balls dietetikus szerint: „Amíg a tojást a hűtőben tároljuk, nem romlik meg. Ettem már tojást két hónappal a szavatossági időn túl. Egyszerűen már nem olyan minőségűek, mint régen”.
Ugyanakkor a romlott tojás fogyasztása kellemetlen fizikai reakciókat okozhat, mint például hányinger, görcsök vagy hasmenés. Ezek a tünetek általában a fogyasztást követő három napon belül jelentkeznek – tudósított a Huffpost. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a tojásokat mindig alaposan meg kell főzni a biztonságos fogyasztás érdekében.