2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Vége az esőnek: hűvös, de száraz idő lesz a hétvégén

Vége az esőnek: hűvös, de száraz idő lesz a hétvégén

Az időjárás-előrejelzés szerint igazi őszies, többnyire csapadékmentes nappal zárul le a hét.

Pénteken az ország déli felén továbbra is erősen felhős vagy borult lesz az ég, ott csak délutántól kezd lassanként csökkenni a felhőzet. Délutánig a Nagykanizsa-Szeged vonaltól délre továbbra is lehet még gyenge eső, majd délutánra ott is megszűnik a csapadék. Eközben az ország északi felén eleinte fátyolfelhős idő várható, a déli óráktól azonban mind nagyobb területen kiderül az ég.

A keleti, északkeleti szelet az Észak-Alföldön erős széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul, Baranya megyében és környékén – például Pécsett, Kaposváron vagy Szekszárdon – lesz a hűvösebb, míg Budapesten akár 17 fokot is mérhetnek.

Késő estére általában 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hajnalban gyengén felhős vagy derült lesz az ég, főként a déli részeken lehetnek felhősebb körzetek, ott gyenge eső is lehet elvétve. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet általában 2 és 9 fok között alakul. A szélvédett tájakon, völgyekben akár fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet, illetve talajmenti fagy többfelé előfordulhat.

Szombaton az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős, a déli megyékben, később északkeleten is változóan felhős lesz az ég. A déli megyékben elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északkeleti szelet több helyütt élénk lökések kísérik. Délután 10, 15 fok valószínű.

Vasárnap hazánk nagy részén kisüthet hosszabb-rövidebb időre a nap, de elsősorban a déli megyékben, illetve a Tiszántúlon erősebben megnövekedhet a felhőzet. A Dél-Alföldön, illetve a Tiszántúlon több helyen, másutt elvétve valószínű eső, záporeső. Az északkeleti szelet sokfelé élénk lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban általában 2 és 8 fok között várható, de a gyengébben felhős, szélvédett tájakon -2, +1 fok is lehet. A csúcsérték 9 és 14 fok között alakul.

Hétfőn a keleti vidékeken felszakadozik a felhőzet, az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd délutántól északnyugat felől érkezhet egy szakadozott felhőzóna. A Tiszántúlon délelőttig, a Kisalföldön estétől szórványosan előfordulhat elő, zápor, másutt kicsi a csapadék esélye. Az északi, északnyugati szelet időnként élénk lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 0 és +8, a maximum 10 és 15 fok között várható.

Kedden változóan felhős lesz az ég, majd északnyugat felől összefüggőbb felhőzóna érkezhet. Elszórtan, késő délutántól, estétől akár többfelé előfordulhat eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet 2 és 10, a csúcsérték 10 és 15 fok között valószínű – számolt be a met.hu.