2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap 18 millióért kelt el egy sosem hallott John Lennon-hangfelvétel

18 millióért kelt el egy sosem hallott John Lennon-hangfelvétel

Egy eddig ismeretlen John Lennon-hangfelvétel 370 ezer dán koronáért (17,9 millió forintért) kelt el egy koppenhágai aukción kedd este. A vevő személyét egyelőre nem tették közzé. A kazettát 23 fotográfia és egyéb relikviák kíséretében adták el, a becsült ár 200-300 ezer korona volt – olvasható a Bruun Rasmussen aukciósház oldalán.

Az 1970-ben egy dániai látogatáson készült és eddig be nem mutatott dalt is tartalmazó kazettát négy férfi kínálta eladásra, akik még tinédzserek voltak, amikor találkoztak a Beatles énekesével. John Lennon az 1969-1970-es tél egy részét töltötte a Dánia nyugati partjainál lévő kisvárosban, Vustban.

A 33 perces felvétel nagyon különleges, mert egy beszélgetést rögzít, amely egy sajtótájékoztató után a négy iskolás fiú és néhány újságíró között zajlott. John Lennon eljátszott nekik néhány dalt

– mondta Alexa Bruun Rasmussen.

Az egyik dalt, a Radio Peace címűt még soha nem mutatták be. Van benne egy kicsi a dán történelemből, és kihallható belőle, hogy John Lennon jól érezte magát Dániában, talán, mert itt békén hagyták. A négy fiatal egy véletlen eseménysorozatnak és a rossz időjárásnak köszönhetően került abba a helyzetbe, hogy informálisan meginterjúvolja a sajtótájékoztató után Lennont. A mindössze néhány hónappal a Beatles feloszlása előtt készült hangfelvételen a tinik elsősorban békeaktivizmusáról kérdezik a zenészt.