KezdőlapCímlapNagy bajban a Chelsea: befagyasztották Roman Abramovics vagyonát

Nagy bajban a Chelsea: befagyasztották Roman Abramovics vagyonát

Újabb orosz oligarchák, köztük Roman Abramovics, az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában játszó Chelsea tulajdonosa és Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója ellen jelentett be szankciókat csütörtökön a brit kormány.

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az új intézkedések Abramovics és Miller mellett Oleg Gyeripaszkát, az En+ Group energia- és fémipari konglomerátum résztulajdonosát, Igor Szecsint, a Rosznyefty vezérigazgatóját, Andrej Kosztyint, a VTB Bank elnökét, Nyikolaj Tokarevet, a Transznyefty állami olajszállítmányozási vállalat elnökét és Dmitrij Lebegyevet, a Rosszija Bank igazgatótanácsának elnökét érintik.

A külügyi tárca ismertetése szerint a szankciókkal sújtott orosz nagybefektetők együttes vagyona hozzávetőleg 15 milliárd font (6900 milliárd forint). A büntetőintézkedések alapján a brit kormány mindegyikük nagy-britanniai vagyoneszközeit befagyasztja, megtiltja, hogy beutazzanak az országba, és megtiltja azt is, hogy brit állampolgárok vagy vállalatok üzleti kapcsolatra lépjenek velük.

A Chelsea számára a kormány külön egyedi engedélyt adott ki, hogy a klub továbbra is játszhasson mérkőzéseket, és a futballhoz kötődő egyéb tevékenységeket is végezhessen.

Ez az intézkedés az indoklás megfogalmazása szerint a Premier League – az angol labdarúgóklubok felső osztálya –, a futball szélesebb körű felépítménye, a hűséges szurkolók és más klubok védelmében született, de biztosítja azt is, hogy Abramovics ne tudja megkerülni a brit szankciókat.

A Chelsea játékengedélyét a brit kormány folyamatosan felülvizsgálat alatt tartja, és az ügyben szorosan együttműködik az angol labdarúgás felügyeleti hatóságaival – áll a londoni külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában.

Az intézkedés alapján a játékosok és a klub alkalmazottai megkaphatják fizetésüket, és azok a szurkolók, akiknek szezonbérletük van, továbbra is látogathatják a Chelsea mérkőzéseit, de a klub újabb jegyeket nem árusíthat, és a csapatrelikviákat árusító boltját is be kell zárnia.

Mindemellett, mivel a londoni futballklub is Abramovics befagyasztott nagy-britanniai vagyoneszközei közé tartozik, egyelőre lekerült a napirendről a Chelsea eladása, amelynek tervét az orosz tulajdonos a múlt héten jelentette be. Roman Abramovics az eladási szándék bejelentésével egy időben közölte: a tranzakcióból eredő bevételt olyan alapítványnak adná át, amely az ukrajnai háború károsultjait segítené.

Abramovics vagyonát a londoni külügyminisztérium a szankciós intézkedéseket bejelentő csütörtöki ismertetésében több mint 9 milliárd fontra taksálta. A vagyonbefagyasztás és az üzleti tranzakciók tiltása elvileg azt is jelentheti, hogy a Chelsea nem tud új játékosokat igazolni, illetve nem újíthatja meg jelenlegi játékosainak lejáró szerződéseit.

Nadine Dorries kulturális miniszter – akinek tárcája a sportszabályozásért is felelős – a Twitteren megjelent csütörtöki bejegyzésében ugyanakkor utalást tett arra, hogy a kormány engedményeket tehet ezekben a kérdésekben.

Dorries úgy fogalmazott, hogy jóllehet a csütörtöki intézkedések közvetlenül érintik a Chelsea-t és szurkolóit, a kormány „keményen dolgozik” annak érdekében, a szankciók ne okozzanak „szükségtelen kárt” a klubnak és az angol futballnak. A futballklubok a kulturális vagyon részei, és a brit kormány mindent megtesz védelmükben.

Az ukrajnai háború kezdete óta a brit kormány kétszáznál több vagyonos és befolyásos orosz oligarcha, illetve üzleti vállalkozás ellen hozott szankciós intézkedéseket. Boris Johnson miniszterelnök az újabb szankciók csütörtöki bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: „nem találhatnak biztonságos menedékre azok, akik támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnök ördögi támadását Ukrajna ellen”. Johnson szerint a brit kormány kíméletlenül üldözni fogja mindazokat, akik lehetővé teszik civilek meggyilkolását, kórházak lerombolását és szuverén szövetséges országok törvénysértő megszállását.