KezdőlapCímlapHoppá: TOP 50-es teniszezők buktak meg fogadási csalással

Hoppá: TOP 50-es teniszezők buktak meg fogadási csalással

A ZDF német tévétársaság két munkatársa, Markus Harm és Jannik Schneider kutatómunkájának eredményeként két ismert teniszező bukott le, mindkettőjüket fogadási csalással vádolják. Első körben már a játékjogukat is felfüggesztették.

A ZDF meg is nevezte a két játékost, az egyik a grúz Nikoloz Basilasvili, aki a 30. helyen áll a világranglistán, a másik pedig az orosz Aszlan Karacev, aki a tavalyi Australian Openen az elődöntőig jutott, és eddig három ATP-tornát nyert pályafutása során.

A közös szál a két teniszezőben a fehérorosz edző, Jahor Jacik, aki mindkét játékossal dolgozott, Basilasvilivel 2013-2014-ben, Karacevvel pedig 2018 és 2021 között. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) titkos dokumentumai alapján a két játékos legalább két alkalommal vett részt az edzője segítségével fogadási csalásban.

A dokumentumok alapján egy 2019-es, finnországi tornán tapasztaltak magas fogadási számot, majd 2020-ban, Kazahsztánban volt hasonló a helyzet.

Basilasvili és Karacev is hihetetlenül tehetséges játékosok, de a karrierjük elején azért voltak egyrészt anyagi gondjaik, sőt a pályafutásuk is néha megbicsaklott. Jacik ezekben a kritikus pillanatokban kereste meg a játékosokat és vette őket rá a csalásra – mondták a ZDF oknyomozói.

Az edző korábbi barátnőjét, Szofia Dmitrijevát korábban egy életre eltiltották mérkőzések eredményének befolyásolása miatt. Basilashvili ellen az orosz sajtó szerint folyamatban van az eljárás, annak ellenére, hogy a vezetőség nem tudott erről semmit. De a Radu Albot elleni tavalyi, wimbledoni első fordulós mérkőzése is vizsgálat alatt áll, ami azért lett gyanús, mert a vereségére majdnem félmillió dolláros (200 millió forintos) fogadás érkezett.

„Jacik évek óta foglalkozik csalással, olyan emberekkel dolgozik, akiknek közük van ezekhez Oroszországban és Kelet-Európában. Mindig sok pénz van nála, amikor a tornákra megérkezik, és olyan fiatal játékosokat keres, akiknek pénzügyi vagy ranglistás problémáik vannak. Akiket pénzzel meg tud győzni, hogy csaljanak” – mondta a ZDF-nek egy meg nem nevezett kelet-európai edző.