KezdőlapCímlapElképesztő: hat nap alatt 802 km-t futott Rakonczay Gábor

Elképesztő: hat nap alatt 802 km-t futott Rakonczay Gábor

Emberfeletti teljesítménnyel, hat nap alatt csaknem 802 kilométert megtéve diadalmaskodott az ultrafutók egyik legrangosabb nemzetközi versenyén, a X. balatonfüredi EMU 6 Day World Trophy elnevezésű viadalon Rakonczay Gábor.

A kétszeres Guiness-rekorder és hatszoros óceánátkelő hajós másfél éve készült intenzíven a kalandra, s bár a brutális verseny során hét lábkörmét elveszítette, így is magabiztosan végzett az élen.

A megmérettetésen az indulók 144 órán át rótták a kilométereket szinte megállás nélkül, egy 926 méteres körpályán, az extrémsportoló 865 kört teljesített ez idő alatt. A második helyezett német Michael Bohm 755 km-ig jutott.

– A futás mindig is az életem része volt, de csak erre a viadalra célirányosan készülhettem másfél évet, mivel háromszor is elhalasztották a rajtot – mesélte a Blikknek Rakonczay. – Havi 500-700 kilométert futottam, összességében napi 2-3 órás tréningekkel már elég jól fel lehet készíteni a testet, az izomzatot. Persze, egy ilyen versenyen nagyon sok minden fejben dől el.

Bár gondolhatnánk, hogy a folyamatos körözés rendkívül monoton a résztvevők számára, szerinte erről szó sincs, mivel rengeteg mindenre oda kell figyelnie futás közben. Így például az elégetett 8-9 ezer kalória pótlására. Csak összehasonlításképpen: egy átlagos felnőtt férfi napi 2000 kalóriával „tölti fel” a szervezetét.

– Több napos verseny lévén, mindenképpen kell szilárd ételt fogyasztani, én napi négy alkalommal ettem főleg rizst, tésztát, a különböző szénhidrátgélek mellett, de étkezés közben is sétáltam – magyarázta Rakonczay. – Azt nem tudnám megmondani, hány liter folyadékot fogyasztottam, de mivel nagyon meleg volt, 10-15 percenként mindig kortyoltam. A víz mellett izotóniás italokat ittam az ásványi anyagok pótlására, illetve kávéból is rengeteg fogyott, amikor a pulzus időnként bezuhant, vissza kellett tornászni.

A 40 éves sportember naponta nagyjából négy órát aludt verseny közben, több, rövidebb „részletben”, párja pedig eközben gondoskodott a szükséges masszázsról, hogy ezzel is időt nyerjenek. A megméretés keménységét jól jelzi az is, hogy hét lábkörme is leesett a viadal során.

– Nem mindenki ilyen típus, van, akinek jól bírják a körmei, de nekem csak három maradt meg sértetlenül. A vízhólyag ilyenkor benő a köröm alá és gyakorlatilag lefeszíti azt. Bár vizuálisan valóban nem a legszebb látvány, ez egyébként igazából nem fájdalmas – árulta el a sportoló, aki három pár cipőt cserélgetett két-három óránként, hogy azoknak legyen idejük visszanyerni a rugalmasságukat.

Indirekt/Blikk