KezdőlapCímlap785 millió forintot keresett a Fradi Uzuni eladásával

785 millió forintot keresett a Fradi Uzuni eladásával

Újabb játékost ad el az öt legjobb bajnokság egyikébe a Ferencváros labdarúgócsapata, és ismét komoly haszonnal számolhat!

Az albán szélső, Myrto Uzuni nem lépett pályára vasárnap, az Újpest otthonában aratott 1-0-s győzelem alkalmával. A 26 esztendős focistáért 4 millió eurót (1,43 milliárd forintot) ajánlott a spanyol élvonalbeli Granada együttese, a felek pedig megállapodtak a váltásról. A válogatott futballista 2020 nyarán igazolt Magyarországra 1,8 millió euróért (644,3 millió Ft-ért), tehát az FTC úgy 2,2 millió eurót (785,7 millió forintot) nyer az üzleten. A légiós 76 meccsen 41 gólt szerzett, a zöld-fehérek húzóembere volt az NB I-ben és a nemzetközi kupasorozatokban is. Szakmailag és pénzügyileg is jó húzás volt a szerződtetése a Ferencváros számára.

– Uzunit topligából keresték, aminek nagyon örülünk, és büszkék vagyunk erre – nyilatkozta még sejtelmesen az Újpest elleni élvonalbeli derbi után a Fradi vezetőedzője, az orosz Sztanyiszlav Csercseszov, ugyanis a játékos nem lépett pályára a rangadón.

Ám nem az albán támadó volt az egyetlen, akivel jó érzékkel kötött szerződést a zöld-fehér egyesület. Többüket is az öt európai csúcsliga egyikébe adta el. A bosnyák Muhamed Besicet 2014 nyarán 4,8 millió euróért (1,71 milliárd forintért) vásárolta meg az angol Everton, 2,4 millió euróért (855 millió Ft-ért) igazolt a francia Toulouse-hoz a brazil Somália 2015-ben, míg 2016-ban a saját nevelésű középpályást, Nagy Ádámot az olasz Bologna vette meg 1,8 millió euróért (644,1 millió forintért). Ugyan nem topbajnokságba ment, de az uruguayi Fernando Gorriaránért is kapott az FTC 2,5 millió eurót (894,6 millió Ft-ot) a mexikói Club Santos Lagunától 2019-ben.

– Az elmúlt években, ahogy nőtt a Ferencváros költségvetése, minőségi, sok esetben válogatott labdarúgókat tudott szerződtetni, s őket még piacképesebbé tette. Így lehetséges, hogy jelentős haszonnal tudta továbbadni a légiósokat neves bajnokságokba – mondta lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász. – Továbbá rengeteget növelt az értékükön az elmúlt három esztendőben a nemzetközi szereplés. Tegyük hozzá, a Fradi sikereiből a többi magyar csapat is hasznot húzhat, mivel, ha az FTC nemzetközi szintű játékosokat tud – csúnyán fogalmazva – felépíteni, akkor az ügynökök, a klubok úgy gondolhatják, érdemes a többi NB I-es egyesületnél is szétnézni.

Indirekt/Blikk