2022.06.25
Vilmos
Kezdőlap Címlap Gyerekeket ölt tévedésből az amerikai légierő

Gyerekeket ölt tévedésből az amerikai légierő

Civil áldozatok ezrei halhattak meg tévedésből az amerikai hadsereg légicsapásai során Szíriában, Irakban és Afganisztánban is – a megdöbbentő adatokról bizalmas kormányzati iratokból szerzett tudomást az amerikai New York Times.

A dokumentumok tanúsága szerint a Pentagon következetesen alábecsülte a konfliktusövezetekben végrehajtott dróntámadások számát; ezek az eszközök könnyen és gyorsan derítenek fel olyan területeket, ahová a szárazföldi egységek nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának bejutni, ezért is szorgalmazta bevetésüket a korábbi amerikai elnök, Barack Obama. Csakhogy lényegesen több a civil áldozat, mint eddig hinni lehetett: a Pentagon-dokumentumok szerint a téves azonosítások 4 százalékát tették ki a civil áldozatokkal járó eseteknek, de a lap elemzése ezt 17 százalékra teszi. A polgári halottak és sebesültek harmada halt meg ilyen okok miatt.

A dróntechnológia kudarcnak bizonyult: volt, hogy a lebombázott helyszínre siető segítőket az Iszlám Állam terroristáinak nézte a légierő, vagy támadásként értékelték motorosok vonulását. Eközben rengeteg gyerek halt meg. Három év alatt több mint ötvenezer légicsapást hajtott végre az amerikai hadsereg, 2014 óta Szíriában és Irakban 1417 civilt öltek meg tévedésből, míg Afganisztánban 2018 óta 188-at.

Összességében gyakran rossz minőségű felvételek alapján döntöttek, ez hiányos felderítéshez, elsietett és pontatlan bombatámadásokhoz vezetett, miközben a Pentagon egyetlen jelentésben sem vállalta a felelősséget mulasztásért – írja a New York Times. Sőt, 1300 felvételből mindössze 216-ot nevezett utólag hitelesnek.