KezdőlapBelföld1345 milliárd forint a gazdaság újraindítására – az akcióterv részletei

1345 milliárd forint a gazdaság újraindítására – az akcióterv részletei

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy járványügyi védekezési alapot hoztak létre. Ennek részleteit ismertette ma a rendkívüli szombati Kormányinfón Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter (MTI)

„Mit, miért tesz a kormány?” – ezzel a címmel tartotta a mai Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, hogy egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is létrehoztak, amelyhez minden politikai pártnak is hozzá kell járulni. Emellett a bankokra és a kereskedelmi láncokra különadót vetnek ki – számolt be a a részletekről a Pénzcentrum.

A gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei az alább olvashatók:

1345 milliárd forintot szánnak a gazdaság újraindítására szolgáló alapra: A gazdaság újraindításához szükséges alap 922 milliárd forintot kap meg a minisztériumoktól, és ide kerül 423 milliárd forint a foglalkoztatási alapból. 1345 milliárd forint áll így az alap rendelkezésére. Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját – közölte Gulyás Gergely.

55 milliárdot szednek be a bankokból, 36 milliárdot a multinacionális kereskedőktől: A párttámogatások 50%-át erre az évre (1,2 milliárd forint) a járványalapba kell befizetni, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintot szednek be. A bankoknak 55 milliárd forintot kell a járványalapba befizetniük. A gépjárműadókból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a központi költségvetésbe az önkormányzatokból. Összesen 663 milliárd forintot biztosítanak az alap számára, a járvány elleni védekezés központi alapjának 378 milliárd forintjával együtt. Az egészségügyi dolgozók közül 20%-os béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők 81 milliárd forint összegben az alapból, az egészségügyi bérkiegészítés pedig több mint 70 milliárd forintba kerül az államnak.

Átcsoportosítások és közös teherviselés: Létrehoznak egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is. Ehhez jelentős költségvetési átcsoportosítást hajtott végre a kormány. A tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítanak át. A politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is közös teherviselésre hívják. Az intézkedések nem visszamenőleges hatályúak.

Bruttó 500 ezer forintot kapnak nyár elején az egészségügyi dolgozók: A legfontosabb továbbra is az emberi élet és az egészség védelme, az egészségügyi védekezésre a kormány korlátlanul biztosítja a forrásokat. Egészen biztos, hogy minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni. A heroikus küzdelmet bruttó félmillió forint juttatásával akarja a kormány elismerni minden egészségügyi dolgozónál, ez valamikor a nyár elején fog megérkezni. A kormány eddig mintegy 380 milliárd forintot költött el a járvány miatt.