2021.09.26
Jusztina
Kezdőlap Bűnügy Ajjaj: minden eddiginél vérszomjasabb vezető állt az al-Kaida élére

Ajjaj: minden eddiginél vérszomjasabb vezető állt az al-Kaida élére

A hírszerző ügynökségek információi szerint egyre erősebb a gyanú, hogy a terrorszervezet eddigi vezetője, Ajmán az-Zavahiri (69) időközben életét vesztette, mivel évek óta nem lehetett hallani felőle. Tőle az irányítást a feltételezések szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által az egyik legkeresettebb terrorista, Saif al-Adel (60) volt egyiptomi katonai ezredes vehette át, akit csak a „Bosszú kardjának” neveznek.

Úgy tudni, al-Adel a terrorszervezet alapítójától, Oszáma bin Ládentől (†54) is kíméletlenebb vezető hírében áll, arra is hajlandó lenne, hogy az Iszlám Állam harcosait toborozza, Nyugat-szerte nem kis rettegést kiváltva ezzel.

A brit és amerikai kémek évek óta nyomon követik őt, mivel az elmúlt három évtizedben minden al-Kaida által levezényelt merényletben részt vett. Neve köthető a Nairobiban (Kenya) és Dar es-Salaamban (Tanzánia) található amerikai nagy-követség felrobbantásához is, melyek során 224 ember halt meg. 10 millió dolláros (3 milliárd forintos) vérdíjat tűztek ki rá.

– Ajmán az-Zavahiri után minden valószínűség szerint Saif al-Adel lett az al-Kaida vezetője, mivel nagy tiszteletnek örvend a terrorszervezet berkein belül. Az Iszlám Állam egyes tagjait is elcsábíthatja, összeboronálva a két egységet. Saif új lendületet adhat a mozgalomnak, intelligens és stratégiai gondolkodó, Zavahirinél mindenképpen veszélyesebb, és Bin Ládennél is kegyetlenebb. Az al-Kaida általa sokkal kíméletlenebb és egységesebb lehet, mint az elmúlt években bármikor – magyarázta a Daily Mail című brit napilap riportjában egy brit biztonságpolitikai szakértő, Richard Kemp (61), aki 2002 és 2006 között maga is folyamatosan ellenőrizte Saif al-Adelt.

– A kétezres évek elején ismerték el, hogy Saif jelentős szerepet tölt be az al-Kaidánál, az első három ember között szerepelt. Mostanra az élre került, Bin Ládent és Zavahirit követve, ezáltal még veszélyesebb lett – tette hozzá a szakértő.

Indirekt/Blikk