2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Vigyázat: leszakad az ég és viharos szél is párosul mellé

Vigyázat: leszakad az ég és viharos szél is párosul mellé

A zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökön az országra.

Csütörtökön egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is. Több napsütés az ország délkeleti felén lehet, ám délután ott erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Késő estétől délnyugat felől ismét egyre nagyobb területen vastagszik, záródik a felhőzet.

A kiterjedt csapadékzóna a déli órákban északkelet felé elhagyja az országot, majd délután – nagyobb eséllyel az ország déli, délkeleti felén – záporos, zivataros csapadékgócok alakulnak ki.

Az Észak-Dunántúlon az északi, míg másutt a nyugati, délnyugati szél lesz élénk. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet hazánk északnyugati felén 13-17, délkeleti felén 18-25 fok között várható. Késő estére 9-17 fok közé hűl le a levegő.

Este délnyugat felől tovább növekszik a felhőzet, és újabb csapadékrendszer érkezik, amelyből elsősorban a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor, helyenként beágyazott zivatar.

A keleti megyékben reggelig alapvetően kevés lesz a felhő, és ott az éjszaka első felében fordulhatnak elő zivatarok, majd megszűnik a csapadéktevékenység. A keleties szelet csak helyenként kísérhetik élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9-15 fok között alakul.

Pénteken napközben szakadozik a felhőzet, az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Az északi megyékben maradhatnak erősen felhős területek. Hazánk északnyugati felén többfelé, másutt szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar. A déli, délnyugati szelet sokfelé élénk lökések kísérik. A csúcsérték északnyugaton 15, délkeleten 25 fok körül valószínű – írja a met.hu.