2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Tragédia: váratlanul elhunyt Kolonics György edzője

Tragédia: váratlanul elhunyt Kolonics György edzője

Vasárnap hajnalban, váratlanul, 68 esztendős korában meghalt Ludasi Róbert mesteredző – közölte hivatalos oldalán a Magyar Kajak-kenu szövetség a család tájékoztatása alapján.

“A mesteredző 68 évesen, tragikus hirtelenséggel hagyott itt bennünket. Tanítványa volt az utóbbi három évtized szinte összes sikeres magyar kenusa, a fiatalon elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György, Horváth Csaba, Kozmann György, Kiss Tamás, Csabai Edvin és több más világbajnok versenyző is.” – írja az MKKSZ oldala.

Pályafutása során mindössze két klubbal fonódott össze a neve, a Budapesti Spartacuséval és a Csepelével. Sportolói pályafutásában nagy törést okozott, hogy 19 éves korában elvitték katonának. Utána hiába térdelt vissza a kenuba, a két év kihagyást saját bevallása szerint már nem tudta bepótolni. Edzői pályája 1979-ben indult, szintén a Spartacusnál. 1989-ig dolgozott a klubnál, akkor került Csepelre, ahová követte őt két tanítványa, a később világbajnoki címet szerző Szuszkó László és az akkor alig 16 éves Kolonics György is, aki 2008-ban, az olimpiai felkészülés hajrájában, edzés közben hunyt el.

“A vele való kapcsolatomba senki se képzeljen bele érzelemdús apa-fia viszonyt. Koló nem volt az a típus, és én sem vagyok az, aki kimutatja az érzéseit. Sőt, meglehetősen nyers és pokróc tudok lenni a versenyzőimmel, bár ez az idő múlásával változott valamicskét. Ha valakit elfogadok, érzi az elfogadást, de képtelen vagyok ezt naponta szavakkal megerősíteni. Koló sem igényelte ezt a fajta törődést. Huszonkét év alatt tökéletesen megismertük egymást, szavak nélkül is tudtunk kommunikálni, és ami a legfontosabb, emberileg és szakmailag is hitelesek voltunk egymás számára” – nyilatkozott a kiváló edző hat évvel ezelőtt az elhunyt Kolonics Györgyről.

Ludasi edzői pályafutásának egyik legfelemelőbb sikere is a legsikeresebb tanítvány halálához kapcsolódik. A tragédia után kevesebb mint egy hónappal nyert Pekingben bronzérmet Kolonics párja, Kozmann György, az alig 21 éves Kiss Tamással az oldalán.

Ludasi Róbertet 2021. január 3-án hajnalban, álmában érte a halál. A mesteredzőt szerettei szűk körben kívánják elbúcsúztatni. A család arra kéri a közvéleményt, hogy gyászukat tartsák tiszteletben, és ne keressék őket. A kiváló trénert a csepeli klub és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) saját halottjának tekinti.

Indirekt/Blikk