2020.06.07
Róbert
Kezdőlap Belföld Sokkoló mi vár ránk – az ülőmunka veszélyei

Sokkoló mi vár ránk – az ülőmunka veszélyei

Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehet a napi 8-10 órás ülőmunka a testi fejlődésre. Az eredmények alapján megalkották az irodai dolgozó modelljét – az eredmény őket is megdöbbentette.

Azt szinte minden irodai dolgozó fejből fújja, hogy mennyire fontos a mozgás azoknak, akik egész nap a számítógépük, akták előtt ülve görnyednek. De az elméletet nagyon ritkán követi a gyakorlat. Fáradtág és lustaság a leggyakoribb kifogások, pedig napi néhány perc odafigyeléssel sok, később jelentkező testi probléma könnyen megelőzhető lenne.

Egy magyar kezdeményezés éppen az íróasztalaik rabjává vált embereket célozza. „Amikor statikus munkát végzel, naponta akár 8-10 órát ülsz egy irodában az hatással van a gerincedre, a nyakadra, a válladra. Az izmok folyamatos terhelést kapnak, bemerevednek, ezért rossz tartást, és később fájdalmakat okozhatnak. Napi néhány perc mozgással mindezt megelőzheted.” – írják a Healthy Office Program készítői közösségi oldalukon.

Ide rendszeresen töltenek fel a test különböző részeit átmozgató tornagyakorlatokról készült videókat, amiket az irodában vagy most a „home office”-ban is érdemes elvégezni. Ezért nem lehet karantén-tornának nevezni, mert a készítők a gyakorlatokat elsősorban nem otthoni hanem irodai munkahelyekre képzelték el. Átöltözés, bemelegítés nélkül és bárhol könnyedén elvégezhető mozdulatsorok, amik rendszeresen elvégezve komoly problémákat előzhetnek meg.

A HuffPost beszámolója szerint amerikai szakemberek az irodai dolgozók információit, tapasztalatait és adatait összesítve megalkották egy 20 évig íróasztal mellett görnyedő irodista életnagyságú modelljét. A kísérlet egyértelműen bizonyította a sok ülés, kevés mozgás visszavonhatatlan hatását testünkre: az eltorzult testű eredmény a kutatókat is megdöbbentette. „Ilyen lesz az irodai dolgozók teste 20 év alatt a megnövekedett képernyőidőnek, hosszabb munkaidőnek és túl sok ülés hosszú távú negatív fizikai és mentális hatásának köszönhetően.

Ezek után főleg megfontolandó, hogy rászánjuk e azt a napi 15-20 percet az irodai mozgásra. „Ezt a csoportot azoknak hoztuk létre, akik sok ülőmunkát vagy egyéb statikus munkát végeznek. Célunk, hogy olyan tanácsokat, eszközöket adjunk nektek, ami jó formában tart benneteket. Nem szeretnénk mi lenni a megmondók, ezért mindenkitől várjuk a tippeket.” – írják a program megálmodói.

Nyitókép: facebook/irodai torna