KezdőlapBűnügyMinden magyar épségben hazatért Afganisztánból

Minden magyar épségben hazatért Afganisztánból

Épségben hazaért az összes magyar katona szerda éjjel Afganisztánból. A Magyar Honvédség nagyszabású evakuálási műveletének részleteiről Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz számolt be. A tájékoztatón egy döbbenetes eseményről is beszámoltak: azon a bázison, ahol a magyar repülő is tartózkodott, egy másik nemzet gépén elfogtak egy olyan kimenekítettet, aki épp bombát szerelt össze a mellékhelyiségben.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka rendkívüli sajtótájékoztatót tartott csütörtök reggel az afganisztáni kimenekítéssel kapcsolatban. Magyar sikersztoriként tálalták a vezetők a kimenekítést. Persze, a legfontosabb, hogy épségben hazaért minden magyar Afganisztánból szerda estig. Az utolsó két repülőgép szerda éjjel landolt Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A kimenekítési tervet a Magyar Honvédség parancsnoksága készítette. Augusztus 19-én hajnalban indították útnak a magyar katonákat a kimenekítési akcióban.

– A Magyar Honvédség összesen 540 embert szállított haza a háború sújtotta országból – mondta Benkő Tibor. – A kimenekítettek között magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárok is voltak. Jó hír, nem maradt egyetlen magyar sem Afganisztánban. Összesen 57 afgán családot hoztak el a magyar katonák. Mindez egyszerűen hangzik, de nem volt az. Kimenekítési tervet kellett készíteni, s a kimenekítést a „saját képességeinkre támaszkodva” kellett végrehajtani. Diplomáciai engedélyeket is be kellett szerezni, így augusztus 19-en hajnalban indultak útnak a katonáink. Akik jeleztek, akik ki akartak jönni, mind kijutottak. A művelet során két Airbus 319-es csapatszállító repülőgép 14-szer fordult Üzbegisztán és Afganisztán között.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy is felsőfokon beszélt a katonáiról: – Ki merem mondani, hogy a magyar katonák történelmet írtak! Kevesebb mint 20 óra alatt készültek fel a különleges feladatra, műveleti osztagot hoztunk létre. Miután megkaptuk az első engedélyt, az első lehetséges időpontban landolt a gépünk Kabulban. Amikor az osztag berepült az afgán fővárosba, a leszállást követően 30 percet maradhatott a gép a kabuli repülőterén. Úgy kellett összegyűjteni a menekülteket, hogy a lehető legrövidebb időn belül fel tudjanak szállni. Olyan ember nem léphetett fel a gépünkre, aki nem volt fent a listán. Nagyon oda kellett figyelni a biztonságra is, mert más ország csapatával előfordult, hogy bombát vittek fel a repülőjükre: egy afganisztáni kimenekített épp bombát szerelt fel a vécében. Nálunk semmi gond nem volt, nem történt személyi sérülés a művelet végrehajtása során. Sem katonák, sem civilek nem sérültek meg – mondta.