KezdőlapCímlapMerkel volt kémfőnöke szerint a kancellár hanyatlásba taszította Németországot

Merkel volt kémfőnöke szerint a kancellár hanyatlásba taszította Németországot

Kemény szavakkal bírálta Angela Merkel idén távozó német kancellárt a belső hírszerzés egykori vezetője, a maga is politikusnak készülő Hans-Georg Maassen.

Hans-Georg Maassen

Angela Merkel hanyatlásba taszította Németországot, mikor 2015-ben a több mint 1 millió migráns befogadása mellett döntött – ezt mondta a tekintélyes The Times brit lapnak Hans-Georg Maassen, aki a történtek idején a belföldi hírszerzés vezetője volt. Az épp Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben most a politikába készülő Maassent a brit lap megosztó figurának nevezi, akinek akkor kellett távoznia hivatalából, mikor 2018-ban nyilvánosan ellentmondott Angela Merkelnek. A kancellár akkor arról beszélt: a kelet-németországi városban, Chemnitzben kipattant zavargások idején szélsőségesek idegenekre vadásztak – a kémfőnök szerint azonban ez korántsem így történt.

Amikor 2015-ben Németország 1,2 millió menekültet engedett be, szerinte a németek számos jogos kérdést tettek fel magukban.

„Az emberek egyszerűen nem értették, hogy lehetséges az, hogy egyre több ember érkezik az országba, holott nyilvánvalóan nem voltak jogosultak menedékre; miért nem utasították ki őket, és hogyan lehet, hogy a politikusok egyszerűen beletörődtek abba a ténybe, hogy sokan áldozatul estek a migránsoknak” – jelentette ki az interjúban.

A cikket szintén szemléző The Daily Mail emlékeztetett arra, 2015-ben és 2016-ban a hírek tömeges utcai nemi erőszakról, összecsapásokról szóltak, melyeknek migránsok voltak a résztvevői. Angela Merkel egyébként 16 év hivatalban töltött idő után szeptemberben 66 évesen visszavonul a kancellárságtól – írta a Blikk.