KezdőlapBelföldKoronavírus – egy láthatatlan ellenséggel harcolunk, mondta a miniszter

Koronavírus – egy láthatatlan ellenséggel harcolunk, mondta a miniszter

Palkovics László ismertette a mai sajtótájékoztatón a tegnap bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések részleteit.

Embert próbáló nehéz időket élünk, egy olyan vírussal harcolunk, amely láthatatlan – mondta a mai sajtótájékoztatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki egy háborúhoz hasonlította a kialakult helyzetet, amit egy láthatatlan ellenség ellen vívunk.  A gazdaságvédelmi intézkedések részleteit bemutató tájékoztatón kiemelte, hogy ahol munka van, minden van. Nem segélyekkel kell megoldani a krízist, ezért az akcióterv legfontosabb eleme a munkahelyek védelme: “a vírussal folytatott háború idején a munkahelyek megtartása, teremtése a fontos” – fogalmazott a miniszter.

A magyar kormány 3 hónapra 70 százalékban „igazságos plafonig” átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók”, és rövidített munkaidőben dolgoznak. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el.

Emellett egy sor adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz a csomag – sorolta a miniszter. Kitért arra is, hogy a szocialista kormány által eltörölt 13. havi nyugdíjat 4 év alatt fokozatosan visszaépítik. Palkovics László azt mondta: olyan költségvetést kell készíteni, amely megadja a védekezés stabil hátterét, ezért azt határozták meg, hogy a költségvetési hiány 2,7 százalék lehet. A kormányfő által bejelentett akcióterv három szakasza összesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is. Erről a miniszter azt mondta: ez egy 9200 milliárd forintos csomag. Úgy látják, ezek a források elegendőek ahhoz, hogy a válság hatásait csökkenthessék – számolt be az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akciótervet. A kormányfő bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására. A miniszterelnök Palkovics Lászlót kérte fel a program koordinálására, irányítására.