2022.06.30
Pál
Kezdőlap Belföld Gyurcsány Ferenc törvénytelennek nevezte az új kormányt - Kövér László alaposan kiosztotta

Gyurcsány Ferenc törvénytelennek nevezte az új kormányt – Kövér László alaposan kiosztotta

Simogatta a szakállát, és néhány másodpercig kereste a szavakat Kövér László, miután végighallgatta Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalását a Parlamentben. A házelnök nem nézte jó szemmel, hogy törvénytelennek nevezte a DK elnöke az ötödik Orbán-kormányt.

Mint ismert, hétfőn választják meg Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc ennek apropójaként a napirend előtti felszólalásában éles szavakkal kezdte bírálni a kormányt és tisztázta pártja viszonyát a kormányhoz.

– A miniszterelnök ma leteszi az esküt. Szeretném előtte tisztázni a Demokratikus Koalíció viszonyát a leendő kormányhoz. Mi a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük. Miért? Mert a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés. (…) Persze mondhatják, hogy de hát megnyerték a választásokat. Ez igaz. De vajon igaz-e, hogy a választás mindig kifejezi a valóságos népakaratot? Nem. Mert a választás akkor és csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha az szabad és tisztességes. Ha a versenyző gondolatok és eszmék egyenlő feltételekkel jutnak el a választókhoz, akik szabad, nyílt vitában alakíthatják ki véleményüket, végül pedig választhatnak a különböző versenyző programok között. De Magyarországon nem ez a helyzet – érvélt a DK elnöke.

Kövér László nem hagyta szó nélkül a felszólalást. Némi gondolkodás után komor arccal azt felelte, hogy “azért mert nem szakítottam félbe, és nem vettem el öntől a szót, az ne tévessze meg a tekintetben, hogy azt higgye, Önnek van joga törvénytelennek nyilvánítani egy demokratikusan megválasztott kormányt”. A fideszes politikus szerint erre azért sincsen erkölcsi alapja a DK elnökének, mert “szándékosan a polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban”.

– Ön minden létező és elképzelhetetlen bűnt elkövetett ez ellen a nemzet ellen, és ez ellen az ország ellen, és ez ellen a demokrácia ellen és jogállam ellen. Erre személyes példákat is tudnék felsorolni, de ettől azt hiszem, hogy most meg kell kíméljem a tisztelt Házat.Tehát szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben, legalábbis hogyha én vezetem az ülést, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni.

A házelnök kemény szavai után a DK-s képviselők látványosan kivonultak a teremből.