2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Címlap Ársapka jöhet a gázra az Európai Unióban

Ársapka jöhet a gázra az Európai Unióban

Kongatják a vészharangot az Európai Unióban, mivel nincs elég gáz, ezért már vészhelyzeti beavatkozásra készülnek: ársapkát vezetnének be a tőzsdei gázárakra, de hozzányúlnának az árampiachoz is. Mindez pedig az energiafogyasztás központilag elrendelt korlátozásához vezethet. Olyan terv is van, hogy uniós szinten megadóztatnák az áramtermelő cégek extraprofitját is. Ismerős nem?

Ha tartósan fennmaradnak a jelenlegi tőzsdei gáz- és áramárak, az gazdasági katasztrófa lenne. Szeptember 9-re összehívták Brüsszelbe az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását, ott dönthetnek a gázárak befagyasztásáról – írja a 24.hu.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett, hogy az EU arra készül, hogy belépjen az energiapiacra. Ennek két lépcsője közül az első az lehet, hogy a tőzsdei gázárakra átmeneti ársapkát vezetnek be, majd az árampiaci árképzési modellhez nyúlnának hozzá. Megadóztatnák az áramtermelő cégek extraprofitját is.

Ha árplafont vezetnek be, az Európai Bizottság vélhetően kezdeményezi majd, hogy korlátozzák az energiafogyasztást az EU területén központilag, és hozzanak létre egy központi elosztási mechanizmust. Hasonlóan, mint ami Magyarországon a benzinársapka esetén történt, csak itthon a mennyiségi korlátozást, azaz az egyszerre tankolható mennyiséget nem a kormány rendelte el, az magától alakult ki, a piaci szereplők hozták meg ezt a döntést.

Azt nem tudni, hogy az unióban miként történne ez az elosztás, ki kapna korlátlanul gázt és áramot, ki pedig csak korlátozott mennyiséget. Vélhetően a lakosságra nem vonatkozik majd a korlátozás, sőt, a háztartások alacsonyabb áron kapják majd a létfenntartáshoz szükséges energiát. Az ipart azonban súlyosan érintheti a helyzet: több üzem már most korlátozza a saját működését, s volt, amelyik be is zárt. Színesfémkohók, vegyi üzemek, műtrágyagyárak fejezték be a működésüket.

Szakértők szerint mindez fennakadásokat, akár óriási válságot is okozhat, főleg, ha a gázárak ilyen magasak maradnak. Biztosan lesznek mennyiségi korlátozások, ám meg kell vizsgálni, hol és mennyi gáz nélkülözhető, és meg kell fontolni a nem létfontosságú, de sok gázt fogyasztó létesítmények, így például a sportcsarnokok, rendezvénycsarnokok bezárását.

A fogyasztás csökkentéséhez nem is kell rendelet, sok cég már most azon gondolkodik, hogyan spórolhat. Az ukrajnai háborút megelőző évi 160 milliárd köbméteres orosz gázimport az idén kevesebb mint a felére eshet vissza. Ahonnan lehetett, az unió már szerzett gázt, de a lehetőségek leszűkültek. 60–80 milliárd köbméternyi orosz gáz hiányzik, ami a teljes uniós szükséglet ötöde, és ezt egyelőre nem sikerül pótolni. Tehát gáz nincs, vagyis 20 százalékkal csökkenteni kellene az európai gázfogyasztást.