2022.08.08
László
Kezdőlap Belföld Családja kitart az Iszlám Állam magyar terroristája mellett

Családja kitart az Iszlám Állam magyar terroristája mellett

V. Kende immáron Hüsseyin Z. V.-ként dédelgette magában gyilkos terveit.

Tagadja bűnösségét az a 21 éves, iszlám hitre áttért fiatalember, aki a gyanú szerint több terrorcselekményre is készült Magyarországon. Robbantani akart a közelgő futball Európa-bajnokság egyik meccsén, de a tervei között szerepelt az is, hogy egy rendezvényen a tömegbe hajt. A kecskeméti férfit a szülei házában fogták el a TEK kommandósai. A jelenleg börtönben lévő V. Kendét elfogása után egy ideig jogász édesapja védte, tegnaptól azonban a sztárügyvéd, dr. Jován László látja el a képviseletét.

– Ügyfelem nem vitatta a tőle lefoglalt elektronikus adathordozókon lévő adatokat, de a bűncselekmény elkövetését tagadta – közölte a Blikk-kel a védő, majd elmondta azt is, hogy a házkutatás során semmilyen robbanószerkezet előállításához szükséges anyagot, eszközt nem foglaltak le. Lapunk elérte a fiatalember édesapját is, aki nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit árult el: hisznek fiuk ártatlanságában, kiállnak mellette. Úgy tudjuk, a családot is nagyon megdöbbentette, amikor a TEK kommandósai megjelentek a házuknál. Az édesapa éppen egy tárgyaláson volt, az ingatlanban a fiatalember és édesanyja tartózkodott. Az apuka megbecsült tagja a kecskeméti jogászközösségnek, neves polgári peres ügyvédként emlegetik.

V. Kende alig három év alatt igen hosszú utat tett meg, míg végül a kommandósok rajtaütöttek. 2018-ban a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, ahol társai szorgalmas, jóeszű, ám nagyon visszahúzódó, csendes fiúnak ismerték meg.

– Bevallom, ő lett volna az utolsó, akiről ezt el tudtam volna képzelni. Amíg együtt jártunk, a szavát is alig lehetett hallani, barátai nem nagyon voltak. Leginkább a fociról lehetett vele beszélgetni. A tanulással nem volt gondja, mindig jól teljesített. Úgy tudom, kifejezetten vallásos családban nőtt fel, a tesója is egy református egyetemen tanul. Egyet tudok elképzelni, hogy magányában egy közösséget keresett, amit most megtalált. Szinte kizárt, hogy szívből hitte volna az iszlám tanításait – árulta el lapunknak Kende korábbi diáktársa, aki szintén a piaristákhoz járt.

Kende a gimnázium után a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult tovább. A járvány alatt a legtöbb időt szülei kecskeméti otthonában töltötte, a számítógépe előtt. Elképzelhető, hogy ebben az időben fűzte szorosabbra a kapcsolatát az Iszlám Állammal. V. Kende Facebook-adatlapja igen árulkodó. Az általa kedvelt oldalak között több olyat is találunk, amely iszlám közösségekhez kötődik. Sőt, az Instagram-oldalán már nem is a saját nevén szerepel, hanem egy felvett arab néven, Hüsseyin Z. V.-ként.

A TEK felderítői hosszabb ideje figyelték a magyar fiatalt, akinek az internetes aktivitása egyre inkább ijesztő képet mutatott. Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az M1 szerdai adásában többek között elmondta, hogy a férfi maga ajánlkozott az Iszlám Államnak, hogy terrorcselekményt szeretne végrehajtani.

– Maga mondja, hogy bombát szeretne összeszerelni; itt egy csőbombáról beszélünk, amivel olyan rendezvényen akar robbantani, amely Magyarországon, ezen belül Budapesten is nagy tömegeket vonz – mondta a műsorban a főigazgató.

– Az Iszlám Állam internetes helyeit a nemzetbiztonsági szolgálatok folyamatosan támadják és irtják – mondta a Blikknek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. – Ahhoz, hogy a kecskeméti fiatalember kapcsolatban legyen a terrorista szervezettel, biztosítani kellett neki egy biztonságos, privát csatornát, illetve folyamatosan értesítést kellett kapnia arról, hogy a csetszobát milyen felületen és mikor éri el. A terrorszervezetnek van egy pszichológiai egysége, amelyben pszichológusok, pszichiáterek és informatikusok dolgoznak. Az utóbbiak többek között figyelik azt, kik látogatják rendszeresen azokat az oldalakat, ahol az erőszakos jeleneteket bemutató videóik megtalálhatóak. Ezek tartalmaznak olyan vírusokat, amelyek átveszik a hatalmat a gép felett, így meg tudják figyelni az érdeklődő személyeket. A pszichológusok pedig értékelik, hogy az illető magányos-e, erőszakos természetű-e, valamint, hogy mennyire befolyásolható – magyarázta a szakértő, aki hozzátette: amikor eljön az a pont, felveszik az emberrel a kapcsolatot, rengeteget beszélgetnek vele, illetve rendszeresen tesztelik azt illetően, kész-e szívességeket tenni a szervezet számára.

Indirekt/Blikk