2023.06.08
Medárd
Kezdőlap Belföld Brutális hőség lesz ma - vélhetően utoljára az idén

Brutális hőség lesz ma – vélhetően utoljára az idén

Páratlanul meleg lesz a hét utolsó munkanapja, ám a délutánt záporok frissíthetik fel. Az előrejelzés szerint nem lesz egyszerű napunk. Vajon mit mond az orvosmeteorológia, hogy érezzük ma magunkat ebben a változónak ígérkező időben?

Az ország nyugati fele, kétharmada fölé egyre több és vastagabb felhőtömb sodródik, és előbb a nyugati, majd délután, estefelé a középső tájakon is egyre többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében.

A Tiszántúlon ugyanakkor alapvetően napos, fátyolfelhős idő valószínű, kicsi a csapadék kialakulási esélye. A délkeleti szelet már nagyobb területen kísérhetik élénk, erős lökések. Zivatarok környezetében azonban viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak!

A csúcshőmérséklet jobbára 34-40 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. Késő este nyugaton 20, keleten 30 fok körül alakul a hőmérséklet.

Hidegfront érkezik, emiatt főleg az ország nyugati, majd középső részén az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. Keletebbre még marad a forróság.

Szombatra komoly változás lesz az időjárásban, de még nem tudni, mindez hogyan befolyásolja az augusztus 20-i ünnepségeket. Az biztos, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből több helyen előfordul zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is. A legtöbb napsütés a keleti, északkeleti országrészben várható. Nagy területen megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarban viharos széllökések is várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26-31 fok között alakul, de északkeleten, keleten helyenként 32-35 fok is lehet.

Vasárnap is esők, szeles idő várható, és lesz, ahol 20-25 fokig esik vissza a hőmérséklet.